Голова політради Української партії, голова Українського юридичного товариства Олег Березюк упевнений: у Центральної виборчої комісії ще є час, щоб призначити старт виборчої кампанії на 27 листопада поточного року. (Як відомо, члени ЦВК на своєму засіданні 22 листопада не змогли проголосувати за початок виборчої кампанії.)
Що ж стосується системи, за якою мають обиратися парламентарії, то Українська партія напрацювала власний законопроект. У ньому, зокрема, передбачається, що вибори відбуватимуться за мажоритарною системою абсолютної більшості (кандидат має набрати понад 50 відсотків голосів виборців). До того ж висуватися кандидати зможуть і шляхом самовисунення, зібравши три тисячі підписів на свою підтримку, і від політичних партій. У разі, якщо жоден кандидат не набере необхідної кількості голосів, проводитиметься другий тур, переможець якого визначатиметься за відносною більшістю голосів.
Для того, щоб виборці знали свого кандидата, партійці передбачили в законопроекті норму, яка вимагає: кандидат у депутати має проживати на території виборчого округу безперервно протягом п’яти років. Водночас балотуватися заборонено державним службовцям, співробітникам правоохоронних органів та судів, якщо вони не подали у відставку за два місяці до перегонів. За допомогою цієї норми автори сподіваються унеможливити застосування адмінресурсу. А також особам, що молодші за 25 років. Крім того, виборчого права пропонується позбавити недієздатних осіб та осіб, які мають непогашену судимість або перебувають у місцях позбавлення волі. Щоправда, підтримки народних депутатів ініціатори законопроекту поки що не мають. А без цього неможливо внести документ на розгляд Верховної Ради. Якщо ж парламентаріїв, охочих підтримати цей проект, так і не знайдеться, члени Української партії ініціюватимуть звернення до Президента, який також має право законодавчої ініціативи. «Якщо Президент сприйме наш законопроект, то шанси його ухвалення збільшаться», — сподівається О. Березюк.