Нашу країну визнають у світі одним з центрів виготовлення дитячої порнографії. За оцінками експертів Інтерполу, український ринок такої продукції оцінюється щонайменше в 100 млн. доларів на рік.
Одразу декілька вітчизняних нормативно-правових актів, зокрема, закони «Про охорону дитинства», «Про захист суспільної моралі», а також Кримінальний та Кримінально-процесуальний кодекси, встановлюють відповідальність за виготовлення, розповсюдження порнографії та залучення до цього дітей. Але хоч як сумно констатувати, а недосконалість законодавства подекуди призводить до того, що особи, причетні до виготовлення порнографії, уникають заслуженого покарання. Один із таких випадків, за словами представника дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні Юкіе Мокуо, трапився у Дніпродзержинську. Даючи показання, затримані повідомили, що платили підліткам за відверті зйомки. Це дало їм змогу, сплативши грошові штрафи, уникнути кримінальної відповідальності у вигляді позбавлення волі.
Власне, «Стан реалізації законодавства у сфері боротьби з торгівлею дітьми, дитячою проституцією і порнографією та перспективи його вдосконалення» і став предметом обговорення «круглого столу», організованого парламентським Комітетом з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності спільно з Міжнародним жіночим правозахисним центром «Ла Страда-Україна».
Усупереч міжнародним стандартам, відповідно до яких відповідальність за дитячу проституцію несуть особи, які втягнули їх до такої діяльності, вітчизняне законодавство дозволяє притягувати до адміністративної відповідальності за заняття проституцією саму дитину, яка досягла 16-річного віку. Поряд із цим фактично безкарними залишаються виробництво, ввезення в країну та вивезення за її межі дитячої порнографії, вчинені без мети збуту чи розповсюдження. Кульгають і законодавчі норми, які мали б захищати потерпілу дитину. І прикладом того може слугувати минулорічний скандал навколо «Артека». Тоді прізвища  постраждалих дітей стали відомі широкому загалу, але відповідальності за це так ніхто і не поніс. Часто-густо, боячись розголосу, діти та їхні батьки вимушені приховувати факти насильства. Закон «Про охорону дитинства» передбачає, що держава гарантує всім дітям рівний доступ до безоплатної юридичної допомоги, необхідної для забезпечення захисту їхніх прав. Але ця норма залишається декларативною. Це також стає однією з причин замовчування злочинних дій.
Останніми роками злочини сексуального характеру проти дітей дедалі більше завойовують інтернет. Він просто переповнений дитячим порно. За даними МВС, злочинні прибутки у цій сфері у 2009 році вдвічі перевищили прибутки, отримані від торгівлі зброєю та наркотиками. При МВС у липні цього року було створено новий підрозділ — Департамент боротьби з кіберзлочинністю та торгівлею людьми. Але новостворений орган одразу зіштовхнувся з проблемами недосконалості вітчизняного законодавства. Так, світова практика передбачає, що на інтернет-провайдерів законодавчо покладаються вимоги щодо ідентифікації кожної без винятку фізичної особи, яка отримує послуги доступу до глобальної комп’ютерної мережі. Водночас в Україні злочинці мають можливість зберігати анонімність. 
Ситуація, яка склалася навколо цієї проблеми, не може не хвилювати. Тим паче напередодні проведення в країні чемпіонату з футболу. Адже світовий досвід, за словами директора державного департаменту з усиновлення та захисту прав дитини Людмили Балим, засвідчує: проведення таких заходів є додатковим ризиком поширення злочинів відносно дітей. З огляду на це при Міністерстві сім’ї та молоді створено оргкомітет, який проводитиме профілактичну роботу «для того, щоб не пожинати гірких плодів потім». Вона повідомила також, що за останні п’ять років батьківських прав було позбавлено 85 тис. осіб. «Ці діти могли потенційно зазнати тих чи інших злочинних дій проти себе, бо насамперед не були захищені у своїй сім’ї, — сказала вона. — Тому необхідна активізація роботи з сім’єю, підтримка сім’ї, унеможливлення її розпаду і виходу з неї дитини». 
У тому, що проведення Євро-2012 може стати додатковою загрозою, переконана й Уповноважений Верховної Ради з прав людини. Принаймні її представник повідомила, що Ніна Карпачова пропонує внести зміни до законодавства щодо встановлення кримінальної відповідальності за користування у всесвітній мережі дитячим порно, зобов’язати інтернет-провайдерів блокувати такі сайти, а також заборонити в’їзд у країну особам, які вчинили сексуальні злочини у себе на батьківщині.
Власне, на розгляді в комітеті перебуває низка законопроектів, спрямованих на посилення відповідальності за протиправні дії проти дітей. І вже від законодавців залежить, чи суворим буде покарання за злочини проти неповнолітніх.
Народний депутат Віктор Шевчук та президент Міжнародного жіночого правозахисного центру «Ла Страда—Україна» Катерина Левченко під час засідання «круглого столу».