Підприємці з кіровоградських ринків протягом останніх днів уже двічі приходили під стіни обласної державної адміністрації, протестуючи проти прийняття Податкового кодексу в нинішній редакції. Обидва рази вони намагалися зустрітися з головою ОДА Сергієм Ларіним, а оскільки він не виходив з різних причин (першого разу, як пояснив його заступник Віктор Серпокрилов, через те, що пізно дізнався про заплановану підприємцями акцію, а у момент другого мітингу проводив апаратну нараду), обурено скандували під його вікнами, викликаючи для розмови.

Позавчора Сергій Ларін разом із кіровоградським міським головою Олександром Саінсусом вирушив на розташований у центрі міста ринок, який так і називається — Центральний. Свій похід не анонсував, а тому його поява в торгівельних рядах виявилася абсолютною несподіванкою для працівників ринку. Однак короткочасний шок змінився бурхливими емоціями.

Доведені, за їхніми словами, до відчаю, люди інколи слів не добирали. Виказували все — і про Податковий кодекс, який багатьох залишить без роботи, і про самоуправство ринкових керівників, і про побори місцевих податківців, міліціонерів, пожежників, працівників санепідемслужби, яким усе «дай та дай». Свої посади вони давно перетворили на непоганий бізнес, і спробуй тільки комусь відмовити — відразу налетять з перевірками, як яструби. Ніяка боротьба з корупцією їм не указ. А тепер, з новим кодексом, взагалі жити не дадуть...

«Роздраконений» почутим, голова облдержадміністрації, який планував спочатку побувати лише на одному ринку, викликав машину і поїхав по інших. Там — такі само емоції і такі само нарікання. А окрім того — ями і багнюка під ногами, неймовірна тіснота у деяких торговельних рядах, де й двом особам важко розминутися (а не дай Боже, якої біди), інші елементи подібного «комфорту».

Сергій Ларін, слухаючи людей, пояснював, що пропозиції кіровоградських підприємців він передав народним депутатам з проханням урахувати їх при доопрацюванні Податкового кодексу. Але лад треба наводити і безпосередньо на самих ринках. Побачене свідчить, що вони далекі від цивілізації, тут незручно ані продавцям, ані покупцям.

Усі ці проблеми будуть обговорені на спеціальній нараді в облдержадміністрації, де новообрана міська влада (а Партія регіонів взяла відповідальність за обласний центр, оскільки і міський голова, і більшість депутатського корпусу представляють цю політичну силу) висловить своє бачення, як на місцевому рівні вирішити наболілі для кіровоградських підприємців проблеми і «повідбивати руки» тим перевіряльникам, хто ходить на ринок задарма набивати кишені.

Кіровоградська область.

На знімку: під час однієї з акції протесту.