Автоматичне нарахування пені за несплату комунальних послуг, можливість вилучення житла для будівництва іншого будинку, обов’язкове створення об’єднань співвласників у всіх багатоквартирних будинках — лише мала частина новацій, які містяться у проекті Житлового кодексу. Про це повідомляє СОММЕNTS. UA
Профільний комітет уже рекомендував парламенту ухвалити його в другому читанні, і відповідний законопроект буде розглянутий наступного пленарного тижня.
Після того, як новий Житловий кодекс набуде чинності, мешканців будинків, що підлягають реконструкції або йдуть під знос, зможуть виселяти в будь-який зручний для місцевої влади район незалежно від того, де розташований будинок, що підлягає реконструкції або зносу, зазначає видання. А якщо власник відмовиться переїздити, його квартира може бути примусово викуплена з мотивів суспільної необхідності.
Ці драконівські норми вигідні будівельним компаніям, які через небажання мешканців залишати власні квартири дотепер не могли реалізувати свої плани з реконструкції центральних районів міст, забудованих хрущовками.