Школярів та студентів Донеччини агітують іти в робітники. З цією метою вже не вперше в області організували профорієнтаційний захід «Майбутнє обираєш сам». На ньому свої вакансії представили підприємства області. Показово, що на цей раз активність виявили ті компанії, які будуть задіяні в підготовці та проведенні Євро-2012: КП «Міжнародний аеропорт «Донецьк», ТОВ «Авіакомпанія «Донбасаеро», «Донелектроавтотранс», готель «Єва», ТОВ «Міське будівництво» та інші.
«Сервіс та послуги — одна із найперспективніших галузей розвитку напередодні чемпіонату Європи з футболу. Наприклад, готельний бізнес, — зазначила заступник голови обласної державної адміністрації Марина Черенкова. — Якщо ми дивимося на якість готелю п’ятирічної давності і готелю, який буде потрібен у 2012 році, ми розуміємо, що це — не та сама професія. Це фахівці, які вільно володіють щонайменше трьома мовами, вміють працювати з персональними комп’ютерами та системними програмами, правильно ставитися до клієнта».
На ринку праці нині відбувається не кількісна, а якісна трансформація, вважають фахівці. Робітнича професія у традиційному розумінні повинна піти в небуття. Водночас професійно-технічні заклади поки що не готові «кувати» такі кадри, яких потребує економіка. Натомість навчальні заклади випускають ті професії, які вважають престижними, а не затребуваними. «Але окремі точки зростання я бачу, — переконана М. Черенкова. — Принаймні в чотирьох навчальних закладах із 117». За словами заступника керівника області, потрібно правильно подавати інформацію, яка вплинула б у подальшому на формування регіонального ринку праці, пріоритетом для якого стають робітничі професії.
«Із проблемами на ринку праці ми боротимемося спільно шляхом розробки методології аналізу і прогнозу. Тому що боротися сам на сам із темрявою неможливо. Потрібно чітко знати, що ринок потребуватиме через п’ять років, якого рівня фахівців, — пояснила заступник голови облдержадміністрації. — Донецький обласний центр зайнятості — єдиний в Україні, де спільно з облдержадміністрацією та управлінням статистики розробляється ця методологія. Створено проектну групу з реформування ринку освітніх послуг. Для багатьох це незвично. Більшість людей вважають, що у нас — освітній простір, хоча простір перестав існувати з часів розпаду СРСР».
Обласна влада закликає вкладати кошти в певні точки зростання у професійному навчанні. Для Донеччини такими «точками» стануть автосправа, вугледобувна промисловість та сфера послуг. Це фахівці, яких потребує сьогодні ринок праці. Кажуть і про те, що потрібно звикати до думки: суцільна вища освіта необов’язкова. Адже сьогодні професіонали з дипломами отримують менше, ніж ті, хто стоїть, образно кажучи, «біля верстата». Нині в економіці спостерігається дефіцит висококваліфікованих робітників. Щоб подолати його, потрібно об’єднати зусилля влади та приватного бізнесу.
 

Донецька область.