Незважаючи на дощ та заборону суду, вчора на майдані Незалежності тривали протести проти Податкового кодексу. Як повідомив прес-секретар акції Володимир Дорош, координаційна рада підприємців вирішила не залишати майдан доти, доки Президент Віктор Янукович не накладе на кодекс вето. Щоправда, поки що дії глави держави спрогнозувати важко, бо хоч він і пообіцяв зустрітися з протестувальниками, оскільки йому «очі в очі» хотілося б від них почути їхні вимоги, проте відразу застеріг, що «так, як вони хочуть, на 100 відсотків такого не буде».

Але й підприємці також поки що не збираються відступати від своїх вимог. А на підтвердження серйозності своїх намірів учасники мітингу ухвалили одноголосне рішення про початок збору 3 мільйонів підписів за проведення референдуму про розпуск Верховної Ради та пообіцяли розпочати аналогічні дії й стосовно Президента, якщо він не дослухається до їхньої вимоги. Так само незважаючи на рішення Окружного адмінсуду Києва про заборону проводити з 22 по 26 листопада в центрі столиці мітинги, підприємці одноголосно відмовилися згорнути наметове містечко. Щоправда, як зазначив у розмові з нашим кореспондентом народний депутат Юрій Гримчак («НУ—НС»), навіть за наявності цього рішення суду міліція не має права звільняти майдан від протестувальників, оскільки він подав заявку про проведення на цьому місці зустрічі з виборцями. «Я ще вчора, 21 листопада, подав на всяк випадок заявку на сьогодні та повторив її на завтра, 23 листопада, тож якщо у міліції виникатимуть запитання — відповідаю: це моя офіційна зустріч з виборцями», — сказав Ю. Гримчак. Отож учасники акції продовжували встановлення наметів та сформували службу охорони тих, хто залишатиметься в наметовому містечку на ніч.

Паралельно до 22-ї години тривав мітинг. Зокрема, близько 21-ї години на сцену майдану вийшов співак Тарас Петриненко.

— Мабуть, багатьох цікавить, що я тут роблю, — запитав він у присутніх та відповів, що також є платником єдиного податку, тож треба, нарешті, й за себе постояти. А його обіцянка «співати, аж поки вистачить сил», потонула у схвальних оваціях протестувальників, котрі прибули до Києва з усіх регіонів країни.

Разом з тим учора влада та міліція, керуючись рішенням суду, закликали підприємців звільнити центральну столичну площу. У коментарі «Голосу України» керівник прес-служби Головного управління МВС України у місті Києві Володимир Поліщук зазначив, що «були повідомлення про перекриття мітингувальниками руху автомобілів на Майдані Незалежності, вулицях Хрещатик та Інститутській, також були повідомлення від власників автівок та є оперативні зйомки, які підтверджують, що декілька машин було пошкоджено». Саме тому він очікує прибуття представників Державної виконавчої служби, котрі мають розпочати демонтаж наметового містечка. При цьому В. Поліщук додав: «якщо виконавча служба звернеться за допомогою до міліції, то таку допомогу буде надано». Однак станом на 15-ту годину 23 листопада судові виконавці та міліція до якихось конкретних дій з ліквідації наметового містечка не вдавалися. Схоже, поки що їх зупиняють саме заяви народних депутатів про те, що намети на майдані — це їхні громадські приймальні. Тож цілком можливо, що міська влада ще раз звертатиметься до суду — цього разу стосовно демонтажу громадських приймалень парламентаріїв.

Інші фото з цієї події  шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.