Саме так назвав проект закону про доступ до публічної інформації голова Комітету з питань свободи слова Андрій Шевченко. Учора, за його словами, автори нарешті погодили остаточний варіант тексту цього багатостраждального документа і в присутності представників ЗМІ підписали його.
Журналістів, звісно, зацікавило, які саме зміни потребували такого ретельного, а відтак тривалого опрацювання. Одна з авторів документа, Олена Бондаренко, підкреслила, що особливо прискіпливо підійшли до відпрацювання термінологічної частини. Вона наголосила, що до цієї роботи долучилися депутати від опозиції і коаліції, громадські організації, представники адміністрації Президента а також Уповноваженого Верховної Ради з прав людини. Перераховуючи найбільші складнощі, які виникали під час виписування власне термінів, Олена Бондаренко сказала, що особливо важко авторам було розмежувати, де саме закінчується особисте життя і починається право громадян на доступ до інформації. А Андрій Шевченко наголосив: унаслідок ухвалення цього закону чиновники матимуть значно менші права на приватне життя (як це, до слова, уже давно передбачено в Європі чи Америці).
Водночас, зазначив ще один із авторів законопроекту, Юрій Мірошниченко, важливо було виписати всі положення документа так, щоб вони узгоджувалися із позиціями Конституції про права і свободи громадян. Народний депутат підкреслив, що під час роботи вдалося «вийти із площини політичної і зануритися у правову». Зрештою, на цьому наголошували всі присутні на брифінгу законотворці. Однак Андрій Шевченко звертав увагу на те, що внаслідок тривалого доопрацювання все-таки вдалося «зберегти філософію», закладену в першочерговий варіант законопроекту. Цікаво, що, перераховуючи, які саме позиції зазнали істотної корекції, депутат виокремив уточнення понять «інформаційний запит», «конфіденційна інформація», а також повне вилучення блоку, який стосувався доступу до інформації, якою володіє Омбудсман.
Так чи інакше, а вчора оголошено про завершення роботи над законом про доступ до публічної інформації. Усі його положення не викликають жодних запитань у розробників. Та зупинятися на досягнутому в Комітеті з питань свободи слова наміру не мають. Тут уже починають працювати над новою редакцією закону про інформацію. Очікується, її розроблятимуть на основі законопроекту, авторами якого були Олена Бондаренко та Володимир Ландік (Партія регіонів), з урахуванням проекту, поданого свого часу Андрієм Шевченком (БЮТ). Авторами нового проекту стануть обидва регіонали, а також «нунсівець» Юрій Стець. У документі обіцяють врахувати рекомендації Ради Європи в частині свободи слова та доступу до інформації, узгодити його з позиціями закону про доступ до публічної інформації та не звужувати можливості для професійної діяльності журналістів.
За прогнозом Юрія Мірошниченка, обидва ці документи можуть ухвалити вже до кінця цього року. Підстав для такого оптимізму додає «факт співпраці та політична воля».
Народні депутати України Юрій Мірошниченко, Андрій Шевченко, Олена Бондаренко.