11 листопада цього року Профспілкою працівників державних установ міста Києва було проведено Х Київську міську звітно-виборну конференцію. У її роботі взяли участь близько 90 делегатів — представників членських організацій, а також запрошені учасники, серед яких голова Центрального комітету профспілки Тетяна Нікітіна та голова Київської міської ради профспілок Микола Верес. Головою Профспілки працівників державних установ м. Києва на наступний п’ятирічний термін обрано Віталія Семеновича ПОЧтового (на знімку ліворуч), заступником — Миколу Івановича Машталера  (на знімку праворуч).

Профспілковий лідер, якому люди довіряють вже не один десяток років, поділився досвідом своєї роботи.

— Віталію Семеновичу, високу оцінку діяльності профспілки дали делегати конференції, підтвердженням цього є ваше обрання. А як свою роботу оцінюєте ви?

— Якщо розглядати таку організацію, як профспілка, не можна казати «я». В організації, де переважна більшість рішень ухвалюється колегіально, все має вирішувати колектив однодумців. І у Профспілці працівників державних установ він є. Я вдячний за високу оцінку делегатів, однак подяку за результати діяльності відношу до роботи всього профактиву.

— Цього року Профспілка держустанов Києва відзначила свій 35-річний ювілей. Розкажіть, як вона створювалася?

— Профспілка продовжує створюватися і тепер — ідеями, думками та конкретними діями тисяч профактивістів. Щодо історії, то вона починає свій відлік улітку 1975 року, коли на засіданні президії Української республіканської ради профспілок було прийнято рішення про створення Київського міського комітету профспілки працівників державних установ. Свій вклад у розвиток профспілки внесли перші голови міськкому Валентина Омельченко та Анатолій Павленко. Досі активно працюють та обстоюють законні права та інтереси працівників державних установ та відомств Василь Стадник, Володимир Щуцький, Віра Белей, Альбіна Коноваленко, Марія Лисюк. За цей час наша профспілка, як і інші, пройшла складний шлях свого становлення та розвитку. Як ви розумієте, ми всі були народжені в іншій державі та виховувалися за іншим світоглядом...

— Нині стало складніше?

— Певною мірою — так. Як член ради ФПУ, зазначу, профспілки не мають права законодавчої ініціативи, а є лише дорадчою стороною. Тривалий час з боку держави профспілкам приділялася недостатня увага. Нині, відверто, приємно відчувати підтримку на найвищому щаблі влади. Маю на увазі соціальну спрямованість курсу реформ Президента України Віктора Януковича.

Іншими реаліями сьогодення є відверте нехтування законними правами працівників з боку керівників підприємств приватних структур. Коли на кону стоять лише надприбутки за будь-яку ціну, мало уваги приділяється не тільки питанням охорони праці, а й її оплати. На жаль, і в державних установах інколи трапляється подібне, тож доводиться звертатися до суду.

— Хто безпосередньо бере участь у судових засіданнях?

— Апарат міськкому складається лише з восьми осіб, з яких тільки два — юристи, тому ми фізично не можемо представляти інтереси у всіх судах. Проте для захисту спілчан використовуємо усі наявні можливості.

Належну увагу приділяємо питанню юридичної освіти членів профкомів. На семінарах, нарадах, «круглих столах» щорічне навчання у нас проходять близько двох тисяч профактивістів. Правовий відділ постійно надає необхідні консультації. На їх підставі видаємо посібник «Запитуйте — відповідаємо», з яким можна ознайомитися в мережі інтернет. У складних ситуаціях направляємо членів профспілки до Профспілкової адвокатури, яка створена Київською міською радою профспілок. Буквально днями міськкомом було виграно справу з поновлення на роботі голови профспілкової організації Туристичного комплексу «Пролісок» Тетяни Соколовської.

— Інтереси яких організацій представляє міськком?

— Наша профспілкова сім’я, як ми її називаємо, складається більш ніж з 66 тисяч членів, які працюють в 569 членських організаціях. Точніше — у 

570-ти! Нещодавно до профспілки вступила ще одна профорганізація. Сьогодні ми об’єднуємо 47 міністерств і відомств, 53 республіканські організації та 52 міські установи. Решта 418 «первинок» виходять на міськком через 19 об’єднаних профорганізацій. Членами нашої профспілки є 650 працівників вищих навчальних закладів, 2300 працівників готельних комплексів, 8600 банківських працівників, 12900 правоохоронців, 16700 службовців вищих органів державної влади та понад 17000 службовців органів місцевої влади та самоврядування.

— Знаю про вагомі здобутки у напрямі оздоровлення.

— Упродовж останніх, мабуть, восьми років ми щорічно отримуємо нагороди від Федерації профспілок України за кращі показники в оздоровленні. Ми є однією із найбільших профспілкових організацій у місті, а також в Україні на рівні галузі. Природно, що цей показник повинен бути. І він є.

Кожен оздоровчий заклад, з яким плануємо співпрацювати, попередньо, так би мовити, інспектується міським комітетом. Особливу увагу приділяємо підростаючому поколінню. За останні п’ять років оздоровлено 22,5 тисячі дітей на суму 39,8 млн. грн. Значні кошти дотовано міськкомом. За наш рахунок здійснюється повна організація відпочинку: починаючи від отримання віз, придбання проїзних квитків і закінчуючи супроводженням дітей.

Найулюбленішими місцями відпочинку дітей та дорослих є Київська область та південне узбережжя Криму. Однак співпрацюємо і з іншими регіонами — Полтава, Миколаїв, Херсон, Закарпаття. Маємо досвід із оздоровлення за кордоном (Іспанія, Словаччина, тощо).

— Відомо, що проводите активну міжнародну діяльність.

— Нині нами укладено та діють три міжнародні договори про співпрацю: з Мінською міською організацією профспілки працівників державних та інших установ, Федерацією профспілок працівників державних та громадських служб Республіки Молдова та нашими давніми друзями — Московською міською організацією профспілки працівників державних установ та громадського обслуговування. Розвиваємо й інші зв’язки. Завдяки активній міжнародній діяльності нашого Центрального комітету профспілки працівників державних установ України, який очолює Тетяна Нікітіна, маємо можливість брати участь у виїзних зустрічах із колегами з Латвії, Швеції, Румунії, Ізраїлю та багатьма іншими.

— А яким ви бачите майбутнє профспілки?

— Стабільним. Переконаний, що і надалі нам довірятимуть. Як вже зазначав, в нас є досвід, багато нових ідей, і що найголовніше — ми вміємо їх реалізовувати. Крім того, на чолі багатьох наших членських організацій поряд з ветеранами профспілкового руху стоять молоді голови профкомів. Тому постійний розвиток та вдосконалення — ось наше майбутнє.

Записала Оксана КАЛУГІНА.

Фото автора.