Панський будинок, стайня, заготконтора — все це було у приміщенні, побудованому ще 1929 року в селі Новоукраїнка Млинівського району. Нині тут розмістилась школа. Уже в незалежній Україні було кілька спроб звести нову школу замість старої, але справа доходила лише до виготовлення або перероблення проектної документації.

А тим часом з року в рік, готуючись до нового навчального сезону, новоукраїнська громада, як може, чепурить старі шкільні приміщення, аби діти почувалися у них більш-менш комфортно і затишно. Але, як кажуть у народі, з баби дівку не зробиш, тож сподіваються, що і в їхньому селі побудують нову школу.
— Колись тут, за часів існування заготконтори, солили огірки, капусту, помідори, навіть солому для худоби; сіль лежала стосами, і нині, хоча минуло десятки років, ця колишня сіль дає про себе знати: стеля посипалася, тож під час ремонту їй було приділено основну увагу, — розповідає вчителька Ірина Ковальчук. — Тут постаралися батьки школярів — скинулися по сотні гривень, самі гуртом попрацювали — і стеля набула євростандарту. Їй пасують і нові вікна, які презентувало приватне підприємство «Агро-Експрес-Сервіс» (керівник Сергій Костючко) і яке традиційно — з року в рік — допомагає чимось школі.
— От би нам ще й парти сучасні, більше комп’ютерів, без яких нині ніяк, — вголос мріють вчителі та учні.
— Зараз (в тому числі й на міністерському рівні) заявляють, що всі підручники «перепишуть» на комп’ютери, і таким чином полегшать дітям навчання. У містах, можливо, й полегшать. А ось в такій глибинці, як наша, де на сто сімдесят учнів — лише десять комп’ютерів, усе це поки що — з розряду фантастики. І без реального підручника аж ніяк не обійтись, — розмірковує шкільна бібліотекар Ольга Ярощук.
У шкільній бібліотеці є більш як три тисячі книжок — як навчальних, так і художніх. Зрештою, бібліотека у Новоукраїнській школі утрималася завдяки місцевому ентузіазму, коли своїми силами відремонтували одне із старих приміщень саме «під бібліотеку». Старт у цій справі дали колишні тутешні випускники, які зібралися на черговий ювілей з нагоди закінчення школи і створили благодійний фонд на порятунок бібліотеки. Втім, і тепер діюча бібліотека потребує допомоги — фанерна ж стеля неміцна...
Ще одна проблема — транспортна. Про неї почув від багатьох місцевих мешканців. Річ у тім, що в Новоукраїнську школу ходять діти з декількох сіл. Тому автобус школі для підвезення дітей вкрай необхідний, а його все не дають і не дають...
— Зате попоїсти добре дають, — хвалять кухарів восьмикласники. — У нашій шкільній їдальні дуже смачно готують. Правда, апельсинами та мандаринами не часто «балують», але борщі, каші, салати — на різний вибір. До того ж трьох гривень вистачає, щоб наїстися досхочу.
— А знаєте, чому у школі обіди недорогі, а для учнів молодших класів взагалі безплатні? — водночас і запитує, і відповідає мама однієї з учениць Оксана Бойчук. — Про це дирекція разом з батьками подбала. Є, приміром, домовленість, що з кожної оселі потрібно здати для школи відро-друге картоплі, моркви, цибулі, столового буряку. Чесно кажучи, для селянських господарств це аж ніяк не обтяжливо, зате загалом для шкільної їдальні створюється вагомий продуктовий запас...
 
смт Млинів 
 Фото автора.