На кінець 2009 року на території Прикарпаття зареєстровано 790 зсувів загальною площею 299 кв. км. Про це на засіданні колегії облдержадміністрації повідомив ректор Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу Євстахій Крижанівський, зіславшись на результати наукових досліджень, які ведуть вчені протягом останніх десятиріч. Як правило, зсуви застають людей зненацька. Земля в буквальному розумінні пливе під ногами, руйнує будівлі, засипає дороги, перегороджує потічки. Особливо зсуви почастішали на Прикарпатті після недавніх повеней. Як боротися з цим лихом? Чи можна йому запобігти або ж якось передбачити?

Як з’ясувалося, ще у 2006 році вчені Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу розробили систему довгострокового прогнозування зсувів на експериментальній ділянці 50х100 км. Розробка чотирьох наукових співробітників отримала міжнародне визнання і високий статус наукового відкриття. «А наукові відкриття відбуваються загалом дуже рідко, — зауважив Євстахій Іванович. — Досить сказати, що перед цим наукове відкриття було зроблено у Львові у 1940-х роках у галузі оптики».

Однак про досягнення прикарпатських вчених, які подивували весь науковий світ, поки що мало знають на їхній батьківщині. У результаті, як зазначив голова ОДА Михайло Вишиванюк, «маємо надзвичайно потужний науковий потенціал, який не використовуємо. Тому нерідко даємо на ці зсувні землі плани, а потім кричимо: рятуйте, бо хату завалило. Нестикування з наукою вилазить боком», — зауважив він.

Та, можливо, ситуація незабаром зміниться. Як повідомив ректор, університет отримав завдання від Державної геологічної служби Мінприроди України розробити довгострокову систему прогнозування зсувів спочатку для Південного берега Криму, потім Закарпатської, Одеської, Чернівецької та Івано-Франківської областей. Хоч Прикарпаття замикає цей список, однак вчені вже розробили систему довгострокового прогнозування зсувів для рідної області й раді допомогти, коли до них звертаються з цими проблемами керівники районів. Зокрема, науковці вже дослідили 23 зсуви в Косівському районі, 56 — у Верховинському. Причому зробили це за власні кошти. «Ми затратили на ці роботи 130 тис. гривень. Вважайте, що це є наш вклад у розв’язання тих складних питань, які є в області», — зазначив ректор.

Що ж є причиною зсувів? І як ці «болячки» можна відчути?

— Земля — це живий організм, — пояснює Євстахій Іванович суть системи прогнозування. — Коли їй десь болить, щось тривожить, вона подає відповідні сигнали. Ми маємо прилад, який досліджує природні імпульси електромагнітного поля землі. Перед тим, як земля починає повзти, вона напружується, а отже, збільшується частота імпульсів. Ми уловлюємо їх, читаємо і розуміємо, що в тому місці є небезпека. Коли ж зсув відбувся, знову-таки слухаємо землю, чи вона розвантажилася, а чи треба вживати якихось заходів, щоб це відбулося, чи дати можливість природним чином врегулювати цю проблему.

Коли ж земля напружується? Чи є тут якась закономірність? Учені університету провели в області унікальний експеримент. «Оскільки важко було на великому масиві створити умови, щоб збільшити чи зменшити напруження землі, ми використали для цього Богородчанське підземне сховище газу, — розповів ректор. — І дослідили рівень напруженості землі, коли сховище було фактично вичерпане і коли його починали заповнювати. Очікували, що напомповане газом сховище матиме високе напруження, а порожнє — низьке. Але отримали абсолютно протилежний результат. Коли сховище наповнено, напруження спадає, земля почувається добре. І навпаки. Чому? Тому що підземне сховище газу було природнім родовищем. Коли ми забрали з нього газ, земля напружилася. Звідси висновок: якщо ми щось забираємо з землі, то щоб вона не протестувала, зокрема зсувами, мусимо обов’язково те місце чимось заповнити. Але виграємо фінансово тільки тоді, коли заповнимо його якимось дешевшим продуктом. Тобто все має бути приведено в рівновагу. Власне, через відсутність такої рівноваги повзе Калуш, провалюються вулиці, спостерігаються зсуви.

Колегія ОДА рекомендувала управлінню з питань надзвичайних ситуацій облдержадміністрації спільно з університетом впровадити систему довготривалого прогнозування зсувів для Івано-Франківської області, а головам райдержадміністрацій та міським головам — залучати фахівців університету до проведення науково-технічної експертизи проектів та програм соціально-економічного розвитку районів та міст області, аби не витрачати кошти на зведення споруд у небезпечних місцях.