На пам’ятник бджілці-трудівниці, що постав неподалік обласного драмтеатру, відомий на Тернопільщині пасічник Омелян Мандзюк зібрав сім тисяч гривень.
У нього знайшлися однодумці серед друзів, представників влади, творчої еліти, які також зробили свій внесок. Бронзова композиція висотою понад два метри має вигляд сот, на які сіла бджілка. Поява такого монумента саме у Тернополі не випадкова: ще у ХVІІІ столітті місцевий мед славився у світі — його, а також віск, відправляли до Австрії, Німеччини, Італії. Та й нині за виробництвом меду область посідає одне з чільних місць в Україні.
Кажуть, пам’ятник бджолі у Тернополі є шостим у світі. Такі вже існують у японському місті Гуфу, столиці Польщі Варшаві та російських Москві та Медині Калузької області. Увічнили бджолу і на Закарпатті.
А ось неподалік торгово-відпочинкового центру у місті — три бронзові композиції. Усміхнений сантехнік-водопровідник виглядає з каналізаційного люка прямо на тротуарі, неподалік входу — черевики, які належали людині-невидимці, біля дверей — один із 12 стільців Ільфа і Петрова.
Тернопільська область.
На знімку: пам’ятник сантехніку.
Фото автора.