На першому пленарному засіданні першої сесії Рівненської обласної ради шостого скликання, що проходило під шум мітингу підприємців, які протестували проти нового Податкового кодексу, все відбувалось за прогнозованим сценарієм.
Партія регіонів, успішно провівши місцеві вибори та маючи 27 мандатів в облраді, заручившись підтримкою семи «народників», п’яти депутатів від «Сильної України», стількох само від «Всеукраїнського патріотичного союзу», по одному — від «Відродження» і «Єдиного центру», могла розраховувати на те, що сама сформує керівний склад обласної ради. Тим паче, що до більшості цього разу приєдналася ще й «Наша Україна», представлена шістьма депутатами. В кулуарах говорили, що за це «НУ» розраховує отримати посаду голови бюджетної комісії, яку зазвичай обіймають представники опозиції (питання формування постійних комісій розглядатимуть на другому пленарному засіданні 24 листопада). Щоправда, про свою опозиційність «Наша Україна» на цій сесії так і не оголосила, тоді як представники «Батьківщини», «Свободи» і «Фронту змін» (відповідно по 19, 5 і 3 депутати) чітко окреслили, що вони — в опозиції, відтак не брали участі у виборах голови обласної ради та двох його заступників, не висували своїх кандидатів на керівні посади в облраді, розуміючи безперспективність їх проходження. Тому голосування, в якому взяли участь 52 депутати з 79 присутніх на сесії (загалом в облраді 80 депутатів), було безальтернативним.
Головою Рівненської обласної ради обраний Юрій Кічатий, який до цього обіймав посаду заступника голови Рівненської ОДА, був народним депутатом України V скликання, має досвід роботи в органах місцевого самоврядування — у 1998—2003 роках очолював Рокитнівську районну раду. Досвід роботи у виконавчій владі мають і два його заступники — Михайло Кривко та Олександр Чуприна.
Цього разу Партія регіонів взяла реванш за поразку на попередніх виборах до місцевих рад. Це видно з розкладу політичних сил як в обласній, так і в районних радах. Хоча й не в усіх районах області відбулися сесії районних рад і вибори голів районних рад, поки що на більшість цих посад обрані регіонали. Чи сприятиме зосередження виконавчої і представницької влади в одних руках поліпшенню справ в області, покаже час. Дуже важливо регіоналам у кадровій політиці не наступити на ті самі граблі, на які після помаранчевої революції наступали їхні попередники, керуючись принципом політичної доцільності, а не професіоналізму. Що подібних помилок не буде, не раз запевняв голова Рівненської ОДА, а тепер ще й депутат облради Василь Берташ, який вирізняється розважливістю і вмінням тримати своє слово.
Що стосується нинішнього складу Рівненської обласної ради, то тут представлено одинадцять політичних сил — крім уже названих, по одному мандату мають партії «Відродження», «Єдиний центр» та УНП. Середній вік депутатів — 50 років (такий він упродовж останніх трьох скликань). Депутатами обласної ради стали 34 депутати попередніх скликань, у тому числі 26 депутатів — п’ятого скликання. Щоправда, деякі з них пройшли в облраду вже від інших політичних партій. Це зайвий раз свідчить про те, що, на жаль, усе ще має місце політичне флюгерство.