У школах Томашпільського району на Вінниччині дітям дають часник і цибулю, а медиків вакцинують
Як і торік, спалах застудних захворювань на Вінниччині знову почався з південного Томашпільського району. Нагадаємо, троє людей, серед яких вагітна жінка, померли в цьому районі під час минулорічної епідемії. Причиною став вірус пташиного грипу.
«Його наявність в організмі померлих підтвердили дослідження в Лондонській лабораторії», — каже головний лікар Томашпільської районної лікарні Олександр Служивий (на знімку).
Цієї осені в цьому само районі закрили на карантин першу в державі школу. В селі Антонівка, як уже повідомляв «Голос України» (18.11.2010 р.), захворіла приблизно половина із 136 учнів. Восьмеро з них нині лікуються в районній лікарні, решта перебувають удома під наглядом медпрацівників сільського фельдшерсько-акушерського пункту.
Районні лікарі відхиляють припущення, що причиною спалаху захворювання став грип. Кажуть, діти злягли через гостру респіраторну інфекцію. За їхніми словами, хтось приніс у школу вірус і він поширився серед дітей. Який саме вірус, з’ясовують фахівці вірусологічної лабораторії обласної санепідемстанції.
Утретє школу в Антонівці закривають на вимушені канікули: двічі минулого року, і тепер нинішньої осені.
Вірус на швидких ногах
— Особливість інфекції, через яку почали хворіти діти в Антонівці, в тому, що вона дуже швидко передається від людини до людини, — каже головний педіатр району Світлана Худик. — Це показала динаміка захворювання. Приблизно за два тижні захворіло більш як п’ятдесят дітей. Натомість дорослих епідемія не торкнулася. Що теж видається дещо незвичним. Клініка захворювання типова для всіх пацієнтів: почервоніння горла, сильний сухий кашель, нежить, невисока температура, в декого ще й головний біль. Лікарі наголошують, що сам носій збудника може не хворіти. Ось у цьому й складність: людина не почувається хворою і водночас видихає віруси, а той, хто поруч, мимоволі їх ловить.
Почалося з дитсадка
Працівники Антонівського фельдшерсько-акушерського пункту уточнюють, що першими почали хворіти не в школі, а в дитсадку. Саме звідти пішла інфекція, коли закашляли й затемпературили двоє дошкільнят. Одного хлопчика, віком два з половиною роки, поклали на стаціонар у районну лікарню.
— 36 дітей прийшли на обстеження в один із днів, — каже медсестра 
ФАПу Надія Сауляк. — Ми б самі не впоралися, якби на допомогу не прислали головного педіатра району Світлану Худик і лікарів з Вінниці. Вони декілька днів працювали в селі. У школі виділили дві кімнати, де обстежували учнів, тоді вже приймали рішення про їх подальше лікування.
На медпункті зустріли трьох дівчаток — п’ятикласниця Юля Бойко та семикласниця Вікторія Татаринова прийшли на обстеження, а їхня подруга Альона Зозуля просила ліки для бабусі. Медсестра Надія Сауляк, оглянувши Юлю й Віку, каже, що в дівчаток ще відчуваються залишкові прояви захворювання — жорстке дихання, почервоніння горла. Хворобу видає навіть блиск очей.
Дітям дають часник і цибулю,а медиків вакцинують
Рішення про введення в раціон харчування часнику й цибулі прийняли на засіданні Томашпільської районної комісії з надзвичайних ситуацій. Сталося це одразу після того, коли закрили на карантин школу в селі Антонівка. Крім ліків, дітей рятують від застуди народними методами.
— З районного бюджету виділили кошти на вакцинацію лікарів і медичних працівників, загалом щеплення отримають більше двохсот фахівців, —каже головний лікар району Олександр Служивий. — Передусім робимо щеплення тим, хто входить у групу ризику, хто найчастіше спілкується з хворими на застуду.
Томашпільський район,
Вінницька область.
 
Медсестра Надія Сауляк оглядає хворих.
 
 
Хворий Роман Григорук з матір’ю Людмилою.
 
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.