Цьогорічне відзначення Дня Свободи з масовими протестами підприємців проти Податкового кодексу збіглося випадково, проте цілком можливо, що невдовзі це свято таки стане справжнім днем захисту прав і свобод громадян.

Принаймні вчорашні події на Майдані Незалежності (на знімку), де протестувальників зібралося навіть більше, ніж їх було там 22 листопада 2004 року, за своєю атмосферою дуже нагадували часи Помаранчевої революції. Бо й цього разу люди приїхали до Києва не тому, що їм заплатили, а з власної ініціативи та за власні гроші. До того ж, як і в 2004 році, зі сцени лунали повідомлення про те, що міліція гальмує автобуси з протестувальниками та що арештовують учасників акцій протесту, зокрема у Хмельницькому. Відповідною була й реакція на ці події з боку тих, хто зібрався на майдані. «От щойно нам повідомили, що на Кіровоградщині міліція перегородила шлях автобусам і забрала у водіїв документи, але перевізники, попри все, таки їхатимуть на Київ», — звертається до майдану представник Асоціації вільних перевізників. А підприємець із Запоріжжя Лідія Кривенко заявила, що запоріжці обурені арештами в Хмельницькому, тож якщо влада не відпустить заарештованих, то «до Хмельницького з’їдеться вся Україна».

До учасників зібрання також звертаються представники опозиційного крила парламенту. Зокрема, народний депутат Оксана Продан (БЮТ-«Батьківщина») ще раз констатувала, що, попри заяви влади про спрощення життя підприємцям, норми Податкового кодексу передбачають, що всі платники єдиного податку мають вести повний бухгалтерський облік, що їм заборонено торгувати одне з одним та вести оптову торгівлю, а водночас цей кодекс дає податківцям право будь-коли приходити на будь-яке підприємство. Олесь Доній («НУ—НС», «За Україну») нагадав, що 20 років тому студенти поставили на майдані намети, щоб виборювати незалежність і вибороли її, а шість років тому тут було встановлено намети, щоб виборювати свободу і громадяни її вибороли... «Але хіба ми думали тоді, що влада так ставитиметься не лише до підприємців, але й до всіх громадян?» — запитав він та заявив, що, вбиваючи мале підприємництво, влада намагається знищити базу підтримки громадських організацій та громадянського суспільства.

Лідер «Фронту змін» Арсеній Яценюк подякував усім, хто зібрався на київському майдані та на всіх майданах України, за їхнє бажання і волю «боротися за власне майбутнє і майбутнє країни». «Я пригадую, що й сам у 90-х роках стояв на базарі у Чернівцях, щоб прогодувати свою родину, щоб прогодувати своїх батьків, які викладали у Чернівецькому університеті», — сказав політик та закликав малий бізнес не відступати, бо інакше завтра «вони доберуться до середнього бізнесу, до бюджетників і, врешті, до всієї країни». Близько 11-ї години протестувальники по вулиці Інститутській вирушили на Банкову, щоб передати свої вимоги адміністрації Президента. Вони, зокрема, вимагають від глави держави накласти вето на Податковий кодекс та відправити у відставку його авторів. Прибувши до будинку адміністрації, представники підприємців офіційно зареєстрували документ зі своїми вимогами. Проте, як повідомила народний депутат, голова Комітету Верховної Ради з питань промислової і регуляторної політики і підприємництва Наталія Королевська, оскільки Віктор Янукович перебуває в Брюсселі, то в адміністрації «немає жодної людини, уповноваженої на сьогоднішній момент вести переговори». Виходячи з цього, учасники акції протесту проти Податкового кодексу оголосили про намір встановити біля адміністрації Президента наметове містечко та заявили, що на реакцію глави держави чекатимуть до 18-ї години. «Якщо до 18-ї години не буде відповіді, то о 19-й на Банковій збереться ініціативна група з проведення референдуму про припинення повноважень Верховної Ради та Президента» — таку заяву було зроблено під час мітингу на Банковій.

Після цього більшість протестувальників повернулася на Майдан Незалежності, де триватиме безстроковий мітинг.

Інші фото з цієї події  шукайте в фотомагазині на сайті ww.golos.com.ua.