Верховна Рада вже незабаром може ухвалити угоду між Кабінетом Міністрів України та Великою Соціалістичною Народною Лівійською Арабською Джамагирією про взаємну охорону секретної інформації. Принаймні, на засіданні парламентського комітету у закордонних справах рекомендовано ратифікувати цю угоду.
Автори проекту закону про ратифікацію (а до суб’єктів цієї законодавчої ініціативи належить Кабмін) стверджують, що угода необхідна для створення правових засад для захисту секретної інформації, обмін якою, у разі потреби, здійснюється між сторонами в ході співробітництва у сфері оборони, економіки, науки і техніки, зовнішніх відносин, державної безпеки та охорони правопорядку в рамках окремих контрактів. Угода забезпечує виключно рівноправний, партнерський характер взаємовідносин у процесі інформаційного обміну, не надає жодних переваг тій чи іншій стороні та зобов’язує сторони вживати необхідних заходів для охорони отриманої в рамках співробітництва інформації.
Водночас на засіданні наголошувалося, що угода встановлює еквіваленти грифів секретності, які використовуються в Україні та Лівії, порядок їх зміни або скасування, взаємного обміну і поводження з секретною інформацією, вирішення спірних питань та визначає компетентні органи сторін, відповідальних за реалізацію положень.
До слова, не заперечують проти ратифікації угоди між обома державами, підписаної, нагадаємо, ще в травні 2009 року у місті Тріполі, і фахівці головного науково-експертного управління апарату Верховної Ради. У своєму висновку вони наголошують, що її ратифікація відповідатиме національним інтересам нашої країни.