Імовірна дата наступних чергових парламентських виборів відома — осінь 2012 року. Принаймні такого висновку дійшов Конституційний Суд, а народні депутати його підтримали. Тим часом без остаточної відповіді залишається запитання: якою саме буде система майбутніх перегонів. Тим паче що думки парламентаріїв стосовно цього кардинально різні. Це засвідчила спільна прес-конференція народних депутатів Михайла Чечетова (Партія регіонів), Юрія Ключковського («НУ—НС») та Олега Зарубінського (Народна партія).

Написанням тексту нових виборчих правил нині опікується робоча група, створена за ініціативи Президента. Результат своєї роботи вона має представити на початку травня наступного року. Наразі в законопроекті має бути враховано два «непорушні правила». По-перше, участь у перегонах повинні брати лише партії, і ніяких блоків. Бо «більшого обману, ніж блоки, й бути не може», — вважає 
Михайло Чечетов. Та й зарекомендували себе такі об’єднання не досить добре. «Нехай партія самостійно пройде в парламент і вже там, якщо забажає, об’єднується у блок», — сказав регіонал. По-друге, система виборів має бути змішана. Тобто 50 відсотків обиратимуться за партійними списками, решта 50 — за мажоритаркою. Зробити систему цілком мажоритарною депутат вважає не зовсім правильним, адже нікому буде відповідати за політичну ситуацію в країні. Крім того, вибори, які відбудуться у рік проведення в країні чемпіонату з футболу, на переконання регіонала, ще більше закріплять позитивний імідж країни на міжнародній арені. Та й часу для підготовки якісного документа в такому разі буде більш ніж достатньо.
На думку Олега Зарубінського, виборець має достеменно знати, коли саме відбудуться наступні парламентські, президентські чи місцеві вибори. У цьому сенсі оптимальним варіантом є напрацювання Виборчого кодексу, який закріпив би правила всіх перегонів на десятиліття. Лихоманка під час прийняття виборчих правил не потрібна, переконаний він. А от система, за якою обиратимуться парламентарії, на думку О. Зарубінського, має бути мажоритарною. «Її можна критикувати, але все пізнається в порівнянні. І гіршого варіанта, ніж нині чинна система, немає», — констатував він. До того ж наявність мажоритарної складової позитивно позначиться на роботоздатності та відповідальності парламенту, впевнений депутат. Утім, він припускає як компроміс застосування змішаної системи. Підтримує депутат також ідею відмови від блоків. Адже час, за його словами, переходити до партійної ідентифікації.
Натомість народний депутат Юрій Ключковський («НУ—НС») вважає, що питання про можливість проведення виборів навесні 2011 року ще не знято остаточно. Адже, на жаль, у нас є практика ухвалення відповідних рішень безпосередньо напередодні перегонів, як це було з президентськими та місцевими виборами. На думку Ю. Ключковського, головне питання полягає не в тому, чи зможуть блоки брати участь у перегонах, хоча сам депутат не є їх прихильником, і не в тому, яка буде система виборів, хоча мажоритарну та змішану системи він вважає корупційними, а у тому, наскільки гарантуватиметься проведення чесних, відкритих, прозорих виборів. «Головне, як зробити так, щоб той, хто виграв голосування, гарантовано отримав мандат. Бо сьогодні абсолютна більшість місцевих депутатів виграли не голосування, а підрахунок голосів», — сказав він. У разі, якщо виборче законодавство змінюватимуть у «швидкому темпі», то, за словами Ю. Ключковського, це буде свідчити про зняття будь-яких запобіжників для фальсифікації та втручання влади у виборчий процес. Тож говорити про демократичні вибори вже не доведеться.