Два десятки переможців конкурсу дитячих малюнків поповнили ексклюзивну групу Друзів Євро-2012 на спеціальній церемонії в штаб-квартирі Місцевого оргкомітету турніру в Україні (МОК). Змагання юних художників тривало з 15 вересня по 15 жовтня: дітям запропонували намалювати своє бачення проведення турніру в Україні та Польщі, висловити ставлення до нього та передати сподівання приймаючих країн. Журі у складі книговидавця Івана Малковича, художників Костя Лавра та Євгенії Гапчинської, а також телеведучої Ольги Фреймут обрали по п’ять найкращих робіт у кожній віковій групі (5—7, 8—10, 11—13 і 14—16 років).

«Приймати рішення було дуже важко, адже всі малюнки — просто прекрасні. Тож наші дискусії були надзвичайно гарячими, — зізналася Ольга Фреймут. — Я дуже рада, що мені випала нагода взяти участь у такому конкурсі в ролі судді. Це подарувало мені такі чудові емоції. І тепер я розумію, чому організатори вирішили визначити Друзів Євро-2012 таким чином, адже малюнки показують всю душу цих талановитих дітей».

До МОК Євро-2012 в Україні надійшли понад 200 робіт з усіх куточків країни. Основними темами були дружні стосунки України та Польщі, гостинність українців та їхнє прагнення стати частиною європейської сім’ї. Переможці конкурсу отримали у подарунок різноманітні сувеніри Євро, починаючи від фірмових кепок і тенісок, до ексклюзивних вимпелів і значків майбутнього чемпіонату, котрі випускаються в обмеженій кількості. А найкращі в кожній номінації були винагороджені спеціальним призом — подорожжю до Женеви, де вони відвідали товариський матч національних збіних Швейцарії та України.

«Усі роботи були дуже натхненні, і ми всі в захваті від того, як ці дітки свіжо та оригінально передали сам дух Євро-2012», — відзначив голова журі Іван Малкович. Нагадаємо, що в кожній приймаючій країні визначать по 100 осіб, яких номінують на звання Друзів Євро-2012. Половину з них обере безпосередньо МОК серед визначних особистостей країни. Решта вакансій буде відкрита для громадян віком від п’яти до 95 років, які шляхом різних конкурсів здобудуть почесні звання. В Україні Друзями Євро вже стали олімпійські чемпіони Сергій Бубка, Валерій Борзов, Володимир Кличко, його брат чемпіон WBC Віталій, співак Святослав Вакарчук, воротар київського «Динамо» Олександр Шовковський та заслужений тренер України Леонід Буряк.

Женева—Київ.