Юрію Ящуку трохи більше 30 років, він працівник банку. Декілька місяців тому в його сім’ї ніхто не міг і подумати, що їм доведеться говорити на теми катувань і насилля. Нині чоловік відмовляється вірити в те, що його брат Дмитро 13 червня цього року покінчив життя самогубством у Святошинському райвідділі міліції. «Голос України» від 09.10.2010 року вже розповідав про цей жахливий випадок. Нагадаємо, що за версією правоохоронців, хлопець проніс у камеру шнурок від шортів, на якому й повісився. Однак брат загиблого Юрій переконаний: Дмитра вбили міліціонери.

З того часу минуло вже понад п’ять місяців. Поховали хлопця на одному зі столичних кладовищ. Тіло покійного протягом чотирьох місяців не показували рідним, єдине — надали висновок експертизи. Версія міліції, що мотивом самогубства є наркотична «ломка», спростовується її результатами.

— Висновок експерта не містить жодного слова про самогубство або самоушкодження на відміну від лікарського свідоцтва про смерть, складеного наступного дня після загибелі Дмитра, — розповідає «Голосу України» брат загиблого Юрій. — Під час дослідження крові та сечі наркотичних і психотропних речовин не виявили. Протягом останніх 10 днів життя брата зазначені речовини не вживав. Однак на тілі виявлено дев’ять саден та синців і одна подряпина. Всі вони утворились від контакту з тупими предметами та виникли за проміжок часу від 1—2 годин до 2 діб до смерті. Крім того, виявлено перелом правого рогу під’язикової кістки та два садна округлої і овальної форми в ділянці підборіддя, які є характерними ознаками задушення руками або за допомогою якого-небудь предмета.

Рідні Дмитра Ящука впевнені: під час катування хлопцю завдали ушкоджень, які стали причиною його загибелі. А версія правоохоронців не відповідає дійсності. Мовляв, міліціонери намагаються просто ухилитися від кримінальної відповідальності за злочин. Поставити крапку в цьому питанні мала прокуратура міста Києва. Вона погодилася на пропозиції родичів загиблого провести додаткову криміналістичну експертизу.

— Я був на ній присутній. Однак можу сказати, що неможливість оглянути труп мого брата протягом чотирьох місяців є цілеспрямованою дією з боку правоохоронних органів, — продовжує далі пан Юрій. — Адже стан тіла, в підсумку, не надав можливості виявити деякі поверхневі ушкодження, та експерти відмовились проводити деякі лабораторні дослідження. Однак, незважаючи на це, під час додаткової експертизи виявлено інші суттєві ушкодження, серед яких найсуттєвіше — ушкодження на спині загиблого розміром приблизно 27 на 15 сантиметрів, про яке не було зазначено у висновку первинної експертизи. 

Зі слів Юрія, під час проведення додаткової експертизи членам комісії не надали одяг та взуття Дмитра. Далі ще цікавіше. Мовляв, 20 жовтня цього року слідчий повідомив їм про «втрату» фотографій тіла, які були зроблені під час проведення цієї експертизи. Нині на ім’я прокурора м. Києва Юрій надіслав скаргу, в якій зазначаються факти значних порушень у процесі проведення додаткової експертизи. Однак відповіді від прокуратури поки що немає.

Департамент МВС України:

«...Судово-медична експертиза підтвердила, що смерть потерпілого настала від механічної асфіксії внаслідок повішання. Слідів, які б свідчили про переміщення та волочіння трупу, не виявлено. За результатами проведеного службового розслідування деякі керівники та працівники Святошинського райвідділу міліції притягнуті до суворої дисциплінарної відповідальності. Зокрема, звільнено з органів внутрішніх справ чергового інспектора, який неякісно провів особистий огляд затриманого Ящука. Не працюватиме більше в ОВС й інший міліціонер, який відповідав за охорону затриманих та взятих під варту осіб. За невиконання відомчих інструкцій звільнений з органів внутрішніх справ й оперативний черговий даного райвідділу...»

Дві сторони однієї справи, у кожної з яких — свої факти, докази. Юрій Ящук боротиметься до кінця за честь загиблого брата, правоохоронці — за честь своїх мундирів. Хто в цьому протистоянні стане переможцем, можна тільки здогадуватися.