Самотні старі люди — зручний об’єкт для шахрайства і знущань 
Міліція Кіровоградщини вкотре звернулася до людей похилого віку з проханням бути обачними й не потрапляти на гачок шахраям, котрі видурюють у стареньких гроші, видаючи себе за працівників чи то соціальних, чи комунальних служб. Останній такий випадок стався в одному із сіл Світловодського району.
З’явившись у дворі літньої пенсіонерки, «працівниця соцзабезу» ошелешила бабусю звісткою про те, що, виявляється, розпочався обмін грошей, а тому необхідно поміняти старі купюри на нові. І відкладати цю справу аж ніяк не можна, бо гроші просто пропадуть. Заморочивши літній жінці голову, шахрайка вже в хаті непомітно для неї підмінила конверт із  купюрами на «пустушку» і швидко подалася геть. Лише через кілька годин бабця вирішила роздивитися нові банкноти й мало не зомліла, побачивши, що в залишеному «соцпрацівницею» конверті ніяких грошей немає. Сім тисяч гривень та сто доларів, накопичених на «чорний день», як корова язиком злизала. Міліція в ході оперативно-розшукових заходів знайшла бабусину кривдницю. Нею виявилася раніше судима за крадіжку жителька Черкаської області.
Однак кількість злочинів, які скоюються в останні роки стосовно самотніх людей похилого віку, не може не тривожити. І йдеться не лише про обдурювання стареньких. Залишені сам на сам, вони просто не в змозі себе захистити. Над ними знущаються, їх катують, убивають. Міліцейська статистика — як свідчення того, наскільки байдужим до такої ситуації продовжує залишатися суспільство.
Практично кожного місяця трапляються кілька подібних історій. І найстрашніше, що вони стали звичними в нашій державі. В травні в Кіровоградському районі міліція затримала чотирьох відморозків, найстаршому з яких 24 роки, наймолодшому — 19. Розбивши вікно, вони вдерлися у хату до 89-річної бабусі, вимагаючи від неї грошей. А щоб довго не думала, побили й забрали не тільки знайдені кілька тисяч, а й харчі зі столу.
У липні подібна історія сталася у Новоархангельському районі. Тут правоохоронці затримали 34-річного молодика із сусідньої Черкаської області, який уночі через розбите вікно пробрався у будинок 85-річної бабусі й, погрожуючи їй ножем, забрав відкладені «на смерть» 2,5 тисячі гривень. Іншій мешканці району, якщо можна так сказати, «пощастило». Ударом кулака зваливши її на підлогу, двоє молодих бузувірів, допоки бабуся лежала непритомна, шукали гроші й цінні речі. Піймавши облизня, пішли «на полювання» далі і в одному з сусідніх дворів напали на пенсіонера. Погрожуючи, що підріжуть, якщо опиратиметься, забрали в того гроші та мобільний телефон.
Через місяць уже в Олександрівському районі двоє зовсім молодих нероб уночі зламали замок у дверях будинку, де мешкав 77-річний пенсіонер і, розбудивши його, почали жорстоко бити ногами, вимагаючи віддати гроші. Той спочатку мовчав, та коли один із бузувірів приставив до горла ножа, тремтячою рукою показав місце схованки. Розбійники забрали 1160 гривень, харчі. Щоправда, гуляти довго їм не довелося.
І найсвіжіший приклад — уже в листопаді. 21-річний житель Долинського району, повернувшись із ув’язнення, де перебував за пограбування, роботи не шукав, а жив за рахунок бабусиної пенсії, яку витрачав на горілку. Грошей не вистачало, тому вирішив здобути їх відомим йому способом. Заліз у хату до самотньої пенсіонерки, а перед цим, щоб не зателефонувала в міліцію, перерізав телефонний дріт. Перелякану бабусю, яка намагалася від нього сховатися, знайшов у кухні й почав «витрясати» з неї гроші. Однак усе, що було в 72-річної жінки, — 37 гривень. Цього розбійникові виявилося мало, він розлютився не на жарт. Відпустив свою жертву лише тоді, коли та пообіцяла віддати три літри горілки. Йдучи з хати, прихопив ще й телефонний апарат. Та недовго він із товаришами по чарці розважався: через кілька годин його «пов’язала» міліція.
Це лише кілька фактів із безпристрасної міліцейської хроніки. А скільки таких жахливих випадків щодня, щомісяця трапляється в Україні. Старі люди, котрі фізично не спроможні захиститися, стають найлегшими об’єктами нападу для деградованого прошарку наших співвітчизників. У них відбирають не тільки гроші, а й життя, інколи в страшних муках. Не на таку старість і не на такий відхід у вічність, переживши голод і жахіття війни, вони сподівалися.
 
Кіровоградська область.