У Донецькій області ліквідовано канал постачання «живого товару» до Стамбула. 50-річний громадянин Туреччини переправляв молодих дівчат за кордон, де вони «обслуговували» відвідувачів нічних клубів. На сьогодні правоохоронцями встановлено чотири українки, які побували в рабстві в турецького сутенера. Ще двох дівчат оперативникам удалося вберегти від цієї долі, оскільки підозрюваний був затриманий в аеропорту під час спроби відправити чергову «партію» наївних мандрівниць.
— Інформація про існування каналу постачання наших дівчат до Турецької Республіки потрапила до нас ще минулого року, — розповідає Андрій Нєбитов, заступник начальника відділу управління з боротьби з торгівлею людьми ГУМВС України в Донецькій області. — Ми дуже обережно займалися розробкою цієї інформації, оскільки розуміли, що виявили стійку та добре злагоджену злочинну схему. Нині її організатора заарештовано. Притягуються до відповідальності і його спільниці, які займалися вербуванням дівчат.
Затриманий свою провину заперечує. Каже, що приїхав до України як турист, познайомився тут із двома прекрасними дівчатами та настільки ними захопився, що запросив на екскурсію до рідного міста. Варто сказати, що за останні декілька років турецький кавалер зачастив до нашої країни, не раз бував у Донецьку, Сімферополі, Ялті та Одесі.
— Найчастіше сутенери вишукують нові жертви саме серед довірливих жінок, — зазначає Андрій Нєбитов. — Навіть цілком благополучні дівчата деколи зважуються на проституцію. Насильно молодих українок сьогодні вже ніхто не вивозить. Власники зарубіжних борделів знаходять підхід навіть до найобережніших дівчат. Завдяки тонкій роботі вербувальників, які за пристойні гонорари розповідають про райське закордонне життя.
Запекла боротьба з торгівлею людьми, на жаль, не знижує попиту на аморальність і пороки. Завжди знаходяться ті, хто вважає людей за товар, та люди, ладні ним стати.
Наталія ДОРОНІНА (відділ зв’язків із громадськістю ГУМВС України в Донецькій області).