Кількість переселенців на Херсонщині вже перевищила п’ять тисяч, причому понад дві тисячі з них — це діти, інваліди та люди похилого віку. Щоб засвідчити свій статус і отримати допомогу, вони мріють про «єдине вікно».

Марафон кабінетами

Пенсіонерам і родинам з малечею доводиться чи не найважче, адже отримання допомоги, на яку вони сподіваються, надто вже бюрократизоване. У Херсоні їм надають і тимчасове житло, і гаряче харчування, і направлення на роботу. Та за всіма цими вигодами доводиться добряче побігати, витративши чимало сил і часу. Якщо пощастить і чиновники приймуть без черги, то десь за тиждень можна впоратися.

Так, реєстрацію вимушених переселенців, як годиться, здійснюють у міграційному пункті безпосередньо на залізничному вокзалі обласного центру. А далі починається оббивання порогів різноманітних державних і комунальних інстанцій. По допомогу в отриманні житла треба звертатися до міського управління з надзвичайних ситуацій, по гроші та харчі — до управління соціальної політики, для працевлаштування — до обласного центру зайнятості. Тобто загалом для отримання різних видів допомоги та консультацій в облаштуванні життя прибулим з Криму та сходу України в Херсоні треба відвідати вісім установ. І всі вони розміщені за різними адресами, а часом ще й у різних кінцях міста! До того ж іногородні гості не знають міста, грошей на таксі часто-густо не вистачає. А походеньки до чиновників відбирають у них дорогоцінний час, який вони могли б витратити на фізичну та психологічну реабілітацію, налагодження побуту, підготовку дітей до школи.

Дороге яєчко до великодня

Співробітникам Держслужби з надзвичайних ситуацій, котрі першими зустрічають вимушених переселенців у Херсоні і вислуховують їхні скарги та побажання, втягування знедолених родин у бюрократичні ігрища також не подобається. Вони пропонують централізувати допомогу, зекономивши людям час та гроші. Та, схоже, швидко цю корисну ідею реалізувати не вдасться.

Цитата

«Очевидна пропозиція — організувати справу так, щоб переселенцям не доводилося бігати за кожною довідкою, грішми чи талонами на обіди в різні інстанції. У Житомирі, наприклад, допомогу їм спромоглися надавати за відомим принципом «єдиного вікна», і ми також робимо кроки в цьому напрямі, — зазначає начальник обласного управління Держслужби з надзвичайних ситуацій полковник Сергій Чорний. — Але тут є свої складності. Структури, які відповідають за нарахування пенсій, соціальний захист, працевлаштування, охорону здоров’я, належать до різних відомств. Узгодити їхні дії складно. Ще складніше зосередити на базі тимчасового інформаційного центру різні комп’ютерні програми, якими ці відомства користуються. Проте така робота триває, є розпорядження нового голови Херсонської облдержадміністрації Андрія Путілова пришвидшити процес».

Утім, тут саме час згадати народне прислів’я: дороге яєчко до великодня. Якщо тиждень-півтора тому до Херсона прибувало по сто переселенців щодня, то після настання затишшя кількість новоприбулих зменшилася до трьох на добу. Заради трьох осіб, напевно, не варто вже й «город городити». Хоча не факт, що після вже другого перемир’я у зоні АТО не поновляться бойові дії.

Херсон.

Факт

Станом на середину вересня нинішнього року на Херсонщину прибули 5012 переселенців зі сходу України, і 600 з Криму. З них 1275 з різних причин вирішили залишити область і поїхали шукати миру в інших регіонах і країнах.

Дані управління ДСНС Херсонщини.

Тим часом

Вилучили літературу для терористів

На пункті в’їзду-виїзду «Ставки» у Каланчацькому районі на Херсонщині інспектори митниці зупинили машину з 500 книжками російського видавництва «Солвек Сіті» (Москва), які пересилали експрес-поштою з Сімферополя до Умані під виглядом звичайної посилки. А в ній — абсурдні «філософські» трактати відомого ненависника України Володимира Жириновського, а також посібники для терориста-початківця. Літературу без митного оформлення Херсонська митниця вилучила.

Вл. інф.

На знімках: зразки вилучених «шедеврів літератури».

Фото прес-служби Головного управління ДФС у Херсонській області.