Коли відома художниця Катерина Кричевська-Росандіч понад шість десятків років тому прямувала з Луцька до Рівного, то в селищі Клевань зробила тимчасову зупинку. Причина крилася у тамтешньому замку, тісно пов’язаному з родом князів Чарторийських. Хоч замкова споруда на той час (другу половину сорокових років) перебувала не у вельми привабному стані, вона проте так пронизала серце мисткині, що відразу, на ходу, лягла ескізами на аркуш паперу. А потім перевтілилася у картинний образ, яким художниця дуже втішалася і щоразу вносила його у список для виставкової експозиції.
Ось так, помандрувавши світом (художні виставки Катерини Кричевської-Росандіч демонструвалися у США, Канаді, Німеччині та багатьох інших країнах), картина «Клеванський замок» прибилася до рідних витоків. Точніше, йдеться про репродукцію картини, яка поряд з іншими потрапила на виставку художніх робіт у рівненському музеї Уласа Самчука.
— У нашому музеї вже є одна картина славного художнього роду Кричевських, — розповідає завідувачка музею Інна Нагорна. — Це «Полтавський краєвид» Федора Кричевського, рідного брата Василя Кричевського, Катерининого діда. Свого часу вона була власністю письменника Уласа Самчука. Він її вивіз за кордон. А декілька років тому повернулася в Україну і зайняла почесне місце в нашому музеї. Хотілося б подібного повернення «Клеванського замку». Тим паче що Катерина Кричевська добре зналася із Самчуком. А поки що, аби привернути увагу до постаті відомої художниці, яка народилася у Києві, а з 1949 року живе у Каліфорнії, в музеї організовано виставку репродукцій її картин.
Цікаво, що на презентацію виставки окрім рівненських письменників, художників, науковців завітав Рональд Ноттейдж із Лос-Анджелеса. Він як мистецтвознавець добре знається на творчості Кричевської, отож масштабно окреслив життєвий і творчий шлях мисткині. А найбільше про художницю, яка навіть у похилому віці не перестає творити, розповіли її твори — глибокі за змістом, пронизливі для серця і притягальні для погляду.
 
Рівненська область.
На знімку: завідувачка музею Уласа Самчука Інна Нагорна з «Клеванським замком»
Фото автора.