«Київенерго» оголосило війну злісним неплатникам за комунальні послуги, а заразом — і законослухняним громадянам. Під гарячу руку компанії потрапили мешканці кількох будинків на столичних Осокорках. Без світла й робочого ліфта їх залишили через заборгованість окремих квартир. Про те, що будинки  занесли до «чорного списку» боржників, люди довідалися вже після того, як парадні поринули у темряву.
У полоні  власного будинку от уже четвертий день — киянка Олена Митченко.  Підніматися й спускатися з десятого поверху на своїх на двох непросто кожній людині, а їй на останніх місяцях вагітності такі фізичні навантаження  й поготів  ні до чого.
—  У той день, коли відключили ліфт, мені стало зле ще в метро. Ледве допленталася до під'їзду, а там такий сюрприз, — розповідає жінка. — Тільки ввечері ЖЕК вивісив оголошення, написане фломастером від руки, мовляв, готуйтеся до відключення світла на сходових клітках. Про те, що до того ж буде зупинено ліфт, — ані слова.
Під домашнім арештом опинилася  й однорічна Олечка. Спустити коляску без ліфта її бабусі  Лідії Панасівні  не під силу.
— Ми не можемо з дитиною вийти погуляти, розглядаємо дитячий майданчик з вікна, — каже вона. — Вранці,  йдучи на роботу, тримаємося за стіни, щоб не впасти, а ввечері повертаємося і боїмося, щоб, не дай Боже, хто по голові не дав.
У «Київенерго» редакції повідомили: без електроенергії  мешканців багатоповерхівок залишили борги ЖЕКу: «ТОВ «Житловик», яке обслуговує будинки, не платить за електроенергію протягом року.  «Київенерго» не раз намагалося в усній і письмовій формах домовитися  з начальством ТОВ «Житловик» про погашення заборгованості, але всі спроби були  марні. ЖЕК свідомо продовжує накопичувати борги».
У компанії також відзначили, що мали повне право позбавляти боржників електроенергії. Не заплатив — залишився без світла. Винятків із правила немає.
Тим часом у ЖЕКу кивають на мешканців, мовляв, ті виставляють комунальників у невигідному світлі. Разом з тими, хто справно платить за коммуналку, телефонуємо до «Житловика»:
— Скажіть, чому в будинку по вулиці Гмирі, 5а немає світла в парадному й не працює ліфт?
— Тому що заборгованість по будинку  велика, — відповідають із того боку проводу.
— Але ми ж платимо регулярно щомісяця.
— А «Київенерго» не розбирається, хто платить, хто не платить. Є заборгованість — прийшли, відрізали світло. А нам просто повідомили й кінець.
— А коли ЖЕК розрахується з боргами?
— У ЖЕКу  грошей немає.
Чому не можуть карати тільки боржників, законослухняні громадяни  пішли з'ясовувати до райдержадміністрації: «Там нам заявили, що перебувають у процесі самозникнення й що ми нікому не потрібні. Мовляв, це перший захід — потім відключать воду, а тоді й опалення. А ви що хочете, те й робіть».