Народний депутат Арсеній Яценюк на вчорашньому брифінгу закликав Голову Верховної Ради Володимира Литвина і парламентську більшість повернутися до системи голосування «Рада», коли народний депутат голосуватиме особисто. Саме у такий спосіб, за його словами, буде виконана пряма конституційна норма — один парламентарій не голосуватиме за десятьох. «Це єдиний шлях, щоб не спотворити волевиявлення насамперед усього українського народу», —  переконаний народний обранець.

Крім того, лідер «Фронту змін» повідомив, що звернувся до Генерального прокурора із запитом — з’ясувати обставини того, яким чином голова Партії регіонів Олександр Єфремов завчасно довідався про рішення Конституційного Суду щодо терміну проведення парламентських і президентських виборів напередодні його офіційного оприлюднення.

Арсеній Яценюк також закликав країни Європейського Союзу виконати угоду про спрощення візового режиму для українців від 2007 року. Парламентарій заявив, що як екс-голова МЗС України звернувся з відкритим листом до міністрів закордонних справ країн—членів ЄС із закликом на саміті Україна—ЄС заявити про виконання цієї угоди.

«Я не очікую великих звершень від саміту Україна—ЄС. Зрозуміло, що на ньому, скоріше за все, буде погоджено План дій щодо безвізового режиму між Україною і Європейським Союзом. Проте ніхто не знає, коли цей безвізовий режим буде введено», — підкреслив він.

Лідер «Фронту змін» нагадав, що ця угода передбачала «не одноразові двотижневі візи, а багаторазові візи для українців терміном до п’яти років».

«Я звертаюся до наших європейських партнерів: оголосіть на саміті Україна—ЄС про те, що ви видаватимете українцям без черг, без оплати, без додаткових документів багаторазові багаторічні візи. І це буде справді європейська інтеграція, а не просто декларації», — заявив Арсеній Яценюк.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.