Днями відбулося засідання комітету Парламентської асамблеї Ради Європи з юридичних питань і прав людини. Ранкова частина засідання була присвячена виконанню рішень Європейського суду з прав людини.
В попередньому проекті доповіді Україні було присвячено три сторінки претензій та пропозицій.
Голова Комітету з питань правосуддя Сергій Ківалов поінформував євродепутатів про затвердження 4 листопада цього року нової редакції Закону «Про виконавче провадження» та супутні зміни до 10 ключових законів (від чоти-рьох процесуальних кодексів до законів «Про нотаріат» та «Про іпотеку»), а також роботу, проведену в самому Комітеті з питань правосуддя. Доповідач закликав Парламентську асамблею Ради Європи підкреслити вирішальну роль національних парламентів та їх профільних комітетів у здійсненні моніторингу виконання рішень Страсбурзького суду. Що має стимулювати більш активну взаємодію парламентської більшості та опозиції, а також готовність виконавчої влади співпрацювати з цих питань.
Комітет з юридичних питань і прав людини схвалив пропозицію Сергія Ківалова та затвердив її до резолюції
ПАРЄ, пленарне засідання якої відбудеться в Страсбурзі в січні 2011 року.
Нагадаємо, що в липні 2009 року між українським парламентським Комітетом з питань правосуддя і «юридичним» комітетом ПАРЄ був підписаний Меморандум про взаєморозуміння. Таким чином, органи Ради Європи доручили комітету Верховної Ради здійснювати постійний моніторинг виконання рішень Європейського суду з прав людини на всій території України, а про результати і пропозиції щодо підвищення ефективності офіційно інформувати Парламентську асамблею. Ця угода є перша така для України й отримала позитивну оцінку у щорічній доповіді комітету ПАРЄ за 2010 рік.
Крім того, окремим рішенням Комітет з юридичних питань та прав людини ПАРЄ призначив Сергія Ківалова доповідачем ПАРЄ з питань реформування Європейського суду з прав людини. Тож голова Комітету з питань правосуддя займеться проблемами вдосконалення механізму виконання рішень суду в органах Ради Європи та державах-членах Ради. Таким чином, Страсбурзький суд розвантажать від зайвих справ.
Як відомо, на сьогодні на розгляді Європейського суду — близько 126 200 справ, і їх кількість щодень зростає. Від однієї лише України в суді знаходиться 10 200 справ, що становить понад вісім відсотків від загальної кількості.