Учора, голова Конституційного Суду (КС) Анатолій Головін (на знімку) оприлюднив висновок КС на звернення Верховної Ради щодо конституційності законопроекту про внесення змін до Конституції щодо проведення чергових виборів народних депутатів, Президента, депутатів місцевих рад та місцевих голів. Відповідно до висновку, законопроект повністю відповідає статтям 157, 158 Конституції, а його прийняття Верховною Радою не порушить норми Основного Закону держави.
Нагадаємо, що питання строку повноважень народних депутатів та дати проведення наступних парламентських виборів постало з відновленням Конституції в редакції 1996 року. Згідно з її положеннями, Верховна Рада обирається на чотири роки, отже, виникло питання, коли проводити наступні вибори — у березні 2011-го чи жовтні 2012 року. Народні обранці підготували законопроект змін до Конституції, відповідно до яких народні депутати обираються на п’ять років, а наступні вибори до парламенту повинні відбутися в останню неділю жовтня 2012 року. Окрім строку повноважень Верховної Ради, у законопроекті йдеться про п’ятирічний термін повноважень для депутатів місцевих рад та голів з проведенням наступних місцевих виборів у останню неділю жовтня 2015 року. Також законопроектом визначається, що наступні президентські вибори відбудуться у останню неділю березня 2015 року.
Отримавши позитивний висновок КС на цей законопроект, для того щоб зміни до Конституції набули чинності, парламенту потрібно буде проголосувати їх у два етапи. По-перше, підтримати законопроект на поточній сесії 226 голосами. І, по-друге, остаточно прийняти його на наступній сесії, що розпочнеться у лютому наступного року, зібравши не менше 300 голосів депутатів.