Протягом трьох днів у Донецькій області виступали колективи Івано-Франківської обласної державної філармонії. Концерти було організовано в рамках проекту «Схід—Захід» Благодійного фонду Вадима Писарєва «Творчий Олімп». Проект реалізується за підтримки дружини Президента України Людмили Янукович. Музиканти із Прикарпаття — а всього до Донеччини приїхали 48 осіб — виступили в чотирьох містах: Донецьку, Маріуполі, Горлівці та Вугледарі.

У Донецькому національному академічному театрі опери та балету імені А. Солов’яненка серед глядачів були присутні дружина Президента України Людмила Янукович, голова Донецької обласної державної адміністрації Анатолій Близнюк, голова Івано-Франківської обласної державної адміністрації Михайло Вишиванюк, донецький міський голова Олександр Лук’янченко.

«В Івано-Франківській області я була кілька разів і в захваті від того порядку, який там панує, — відзначила, виступаючи перед початком концерту, Людмила Янукович. — У цьому чимала заслуга Михайла Васильовича Вишиванюка. Наша дружба триває з 1997 року, з того часу, коли він приїхав на наше з Віктором Федоровичем вінчання. Щоправда, з того часу Михайло Васильович нас обійшов: у нас — троє онуків, у нього — п’ятеро. Гадаю, сьогоднішній вечір складеться по-доброму, по-сімейному. Це приїхали наші, українські артисти».

Під час концерту глядачі тепло приймали академічний камерний оркестр солістів «Harmonіa Nobіle», тріо бандуристок «Пектораль», дует «Діалог», вокально-інструментальний ансамбль «Любисток», джазовий квінтет «Арт-Престиж». Особливими гостями вечора стали члени обласної організації інвалідів та підопічні реабілітаційного центру для інвалідів «Райдуга». Організатори заходу подбали про те, щоб надати транспорт людям з особливими потребами та забезпечити їм зручні місця в залі.

«Перший концерт філармонії, який відбувся у Маріуполі, пройшов із величезним успіхом. Ми почули чудову музику і чудові голоси. Я дуже гордий за нашого глядача», — зізнався народний артист України Вадим Писарєв. До речі, цього дня в Маріуполі була безвітряна погода, тож над містом стояв густий смог. Утім, такі екстремальні умови не злякали гостей із Прикарпаття. А художній керівник філармонії, композитор Володимир Павліковський навіть порівняв заводські труби із «бароковими колонами». Ось що значить творчі люди!

У Горлівці концерт відбувся у дитячій музичній школі. Школярі та дорослі із захватом зустрічали кожну композицію та по-дитячому безпосередньо скандували: «Мо-лод-ці!». А після завершення програми просили про фото на згадку.

Народний артист України, художній керівник Донецького національного академічного театру опери та балету імені А. Солов’яненка Вадим Писарєв назвав виступ Івано-Франківської обласної державної філармонії «тріумфом української культури». «Ідея проекту «Схід—Захід» — одна із найзатребуваніших у країні, — відзначив заступник голови правління Благодійного фонду Вадима Писарєва «Творчий Олімп» Владислав Дрегер. — Ми надто далеко зайшли у пошуках розбіжностей між частинами України. І давно вже час займатися тим, що шукати не розбіжності, а спільне. Кращої ідеї, ніж ідея спільного мистецтва, важко придумати. Адже мистецтво близьке і зрозуміле кожному з нас».

Своїми враженнями від зустрічей із донецькими глядачами поділилися гості з Івано-Франківська. До речі, багато хто із них приїхав на Схід вперше.

Василь Турянин, директор Івано-Франківської обласної державної філармонії:

— Ми отримали багато задоволення від концертів. Нас щиро приймали і аплодували стоячи. Ця співпраця повинна ще більше зблизити області. Хоча відстань чималенька — 1200 кілометрів, — проте хочеться приїхати. Щоб творче життя кипіло, вирувало. Це збагачення, яке спонукає до нових творчих здобутків, нових досягнень. Ми просто отримуємо насолоду.

Володимир Павліковський, директор, художній керівник філармонії:

— Виступаємо в Маріуполі. Здавалося б, індустріальне місто. Але яка публіка! Їй можуть позаздрити навіть Франція, Німеччина. Така тиша була в залі, не можу повірити! Публіка далеко не «рафінована». Але так гарно вони приймали нас із нашою програмою — це треба було бачити. Зі свого боку, побачивши Маріуполь із його «бароковими колонами» із димом, хочу сказати: треба звідти дітей возити в Карпати. Нехай вони відпочивають. Схід і Захід — це не політика. Це те, що має нас об’єднати раз і назавжди. І вже більше ніколи не роз’єднувати.

Олег Герета, художній керівник академічного камерного оркестру «Harmonіa Nobіle»:

— Найглибші враження — від зустрічі з людьми. Наші музиканти були зворушені. Не чекали зустріти тут людей, настільки готових до сприймання класичної музики. Це — велика робота поколінь, які працювали тут у культурі. Вважаю, проблеми між частинами України — штучні. Було замало контактів — людських, справжніх. Ця поїздка для мене — величезна підтримка. Люди віддані праці — і водночас немає й натяку на зачерствілість. Коли бачиш таку відкритість, усмішку, з’являються навіть сльози радості на очах. Не дурно живемо на світі!

Арсен Бучинський, музичний керівник джаз-квінтету «Арт-Престиж»:

— Не можу сказати точно, що я собі уявляв перед приїздом сюди. Проте гадав, що все буде значно гірше. Але місто шикарне. Театр — просто фантастика. Нас возили на стадіон «Донбас арена». Це справді витвір мистецтва. Я просто щасливий, що є таке місто, як Донецьк. Додому повезу найкращі враження. Тим паче що із погодою пощастило, і ми побачили Донецьк в усій красі.

Наталія Мандрика, концертмейстер камерного оркестру «Harmonіa Nobіle»:

— Такі добрі, такі душевні люди зустрілися нам тут. Навіть по-доброму наївні. Як вони нас сприймають! Просто сльози навертаються. Перший номер — і вже зал наш. Люди сяють добротою і охотою прийняти нас. Це насправді прекрасно. Я була на Донеччині двадцять років тому. Тоді Донецьк постав увесь у териконах, трішки «радянський». І тепер — зовсім європейське місто».

Газета «Голос України» виступає партнером проекту «Схід—Захід» Благодійного фонду Вадима Писарєва «Творчий Олімп».

Фото надані Благодійним фондом Вадима Писарєва «Творчий Олімп».