матимуть змогу прочани і туристи
Щороку Марійський духовний центр, що у селі Зарваниця на Тернопільщині, приймає більше мільйона прочан з усієї України і з-за кордону. 
Це місце, де у ХІІІ столітті київському монаху, котрий втікав від татарської навали і приліг відпочити, явився образ Богородиці і забило джерело з цілющою водою, є однією з найбільших християнських святинь. На жаль, умов для перебування на цій землі паломників і туристів досі не було. Люди ночували у машинах, наметах, просто неба. Днями у Зарваниці відбулася робоча нарада стосовно початку будівництва туристсько-паломницького центру, до якого увійдуть готельний та спортивно-оздоровчий комплекси. Центр розміститься поблизу лісу на мальовничому березі річки Стрипи. Одночасно готелі зможуть прийняти 500 паломників. Тут буде створено всю сучасну інфраструктуру: заклади харчування, автостоянки. Щоб готелі не пустували взимку, збудують спортивно-оздоровчий комплекс: зал для ігрових видів спорту, який можна буде трансформувати у концертний зал на 1,5 тисячі місць, плавальний басейн, оздоровчо-реабілітаційні приміщення. Будуть також відкриті майданчики для волейболу й баскетболу, тенісу, розмістять тут і сучасний медичний центр. Орієнтовна вартість будівництва — 20 мільйонів гривень, закінчити його планують до початку Євро-2012.
Наглядову раду зі спорудження туристсько-паломницького центру голова облдержадміністрації Михайло Цимбалюк, котрий ініціював цю справу, попросив очолити першого Президента незалежної України Леоніда Кравчука. Свого часу Леонід Макарович обирався від Теребовлянського округу народним депутатом. Він розповів, що перед поїздкою до Зарваниці мав розмову з нинішнім Президентом України. За його словами, Віктор Федорович схвалив цю ідею і пообіцяв підтримку. Зарваниця може стати тим місцем, звідки почнеться міжконфесійний мир, якого так потребує Україна. Водночас він застеріг від надмірної комерціалізації проекту. Над усім має витати духовність.
За словами Михайла Цимбалюка, з інвесторами наразі визначаються, але вже відомо, що це буде поєднання коштів приїжджих та місцевих інвесторів. Важливо, що ідею підтримано на рівні держави. Єпарх Тернопільсько-Зборівської єпархії УГКЦ Василій Семенюк, який благословив початок великої справи, висловив надію, що у центрі можна буде проводити засідання Синоду, релігійних конференцій. Зарваниця, яка входить до 20 Марійських духовних центрів Європи, після створення відповідної інфраструктури має шанси ввійти до міжнародних паломницьких маршрутів.
 
Тернопільська область.
Фото автора.