У Запоріжжі з дна Дніпра гідроархеологи підняли козацьке судно періоду російсько-турецької війни 1735—1739 років. За словами директора ДП «Південгідроархеологія» Валерія Нефьодова, 
18-метровий плавзасіб типу «дуб» — один із човнів, що їх запорожці активно й успішно використовували для битв проти Османської імперії на Чорному морі. До речі, саме їх вважають прообразами суден сучасної морської піхоти.
«Козацький «дуб» збудовано в XVІІІ столітті й виконано в найкращих традиціях суднобудування запорізьких козаків: майже весь корпус зроблено з дуба, він легкий і водночас маневрений», — пояснив експерт. За його словами, знахідка збереглася майже на 80 відсотків, бо протягом майже трьох століть була вкрита піском і мулом. Виявили бойовий корабель ще в 1999 році, але кошти на піднятття та консервацію знайшли лише тепер. Після консервації козацький «дуб» передадуть у музей стародавнього судноплавства на Хортиці, де зберігається кілька старовинних козацьких кораблів, піднятих з Дніпра в районі Хортиці протягом останніх десяти років, повідомляє УНІАН.