Після ухвалення історичного рішення — ратифікації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС — ситуація у країні й перспективи кардинально змінилися. Про це заявив на брифінгу Голова Верховної Ради Олександр Турчинов. Однак тепер, наголосив він, необхідно забезпечити Угоду про асоціацію реальними кроками. «Перспектива членства України в ЄС стає вже реальністю», — заявив Турчинов.

Коментуючи голосування у парламенті за президентський пакет законів — про особливий статус деяких територій Донбасу і амністію, довкола яких нині дуже багато спекуляцій, глава парламенту підкреслив, що це голосування було наслідком переговорів і компромісів. До законів є багато критичних зауважень, але Верховна Рада, переконаний Олександр Турчинов, повинна була дати можливість Президентові реалізувати його мирний план. Хоча, треба розуміти, зазначив глава парламенту, що навіть прийняття цих законів може не зупинити агресивних намірів Російської Федерації. «Але кожен день перемир’я маємо використати для зміцнення Збройних Сил, військового потенціалу», — наголосив Голова Верховної Ради.

О. Турчинов також підкреслив, що рішення про режим закритого пленарного засідання було прийнято на погоджувальній раді, за участю Президента, керівниками фракцій і груп. І 265 депутатів проголосували у сесійній залі за закрите засідання. За словами Турчинова, під час виступу Президента і начальника Генштабу ЗС на закритому засіданні пролунали факти, які «не потребують розголошення». Турчинов також пояснив, чому голосування за пакет президентських законопроектів — про особливий статус Донбасу і амністію — відбулося у таємному режимі із вимкненим електронним табло. Адже багато депутатів порушували режим таємного засідання і вели його трансляцію через портативні електронні гаджети. Водночас Голова Верховної Ради повідомив, що задля уникнення будь-яких спекуляцій на цю тему він звернувся до СБУ та Генпрокуратури з проханням негайно провести перевірку роботи системи «Рада» і законність таємного голосування і найближчим часом представити висновки. О. Турчинов запевнив, що голосування відбулося згідно з Регламентом: «Жодних втручань у систему «Рада» не було і голосування проведено об’єктивно, не порушуючи жодних процедур Регламенту. Не треба шукати чорну кішку в темній кімнаті — система «Рада» працює згідно з Регламентом».

О. Турчинов відзначив важливість ухвалення парламентом закону про очищення влади. Адже закон про люстрацію — одна з вимог Майдану, і цього дійсно потребує суспільство. До того ж глава парламенту відзначив, що під дію закону не підпадають люди, обрані на високі посади всенародним голосуванням, адже самі вибори є люстрацією. Натомість суб’єктами закону є чиновники всіх рівнів, держслужбовці, працівники силових структур, органів прокуратури і судової гілки влади. О. Турчинов наголосив на потребі прийняти ще декілька законів, щоб очищення влади набуло конкретного змісту.