Ранкове засідання 18 листопада
Учорашнє засідання Верховної Ради знову супроводжувалося масовими протестами підприємців, тож на його початку на вимогу опозиції головуючий Володимир Литвин надав лідерові фракції «БЮТ-Батьківщина» Івану Кириленку слово для виголошення заяви. Як з’ясувалося, він виступав від імені протестувальників, котрі у своєму зверненні вимагали від Верховної Ради взагалі зняти проект Податкового кодексу з розгляду, відправити у відставку причетних до його розробки та ухвалити законопроект, який гарантує збереження спрощеної системи оподаткування. 
У разі якщо парламент все-таки ухвалить кодекс, підприємці закликали Президента застосувати до нього право вето, а «авторів злочину» відправити у відставку. При цьому підприємці попереджають, що в разі ухвалення та підписання Податкового кодексу вони будуть змушені «захищати своє право на життя та право на підприємницьку діяльність безстроковими акціями та акціями громадської непокори». Він повідомив, що під цим зверненням уже підписалися сотні тисяч громадян, і пообіцяв найближчим часом передати ці підписи до парламенту.
Коли І. Кириленко завершував свій виступ, сталася невелика сутичка: декілька «бютівців» підійшли до ложі уряду та почали висипати з відер на урядовців дрібні монети, зібрані напередодні протестувальниками. А коли слідом полетіли важкі томи проекту Податкового кодексу, на допомогу урядовцям підтягнулися «регіонали», тож на цьому все скінчилося.
Відтак лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов заявив, що ця сутичка вказує на те, «хто хоче вносити по-правки до проекту, а хто — безлад у державі». А перший заступник голови фракції Блоку Литвина Олег Зарубінський запропонував усіх, хто хоче «займатися клоунадою», скласти мандати та робити це за межами сесійної зали. Натомість Юрій Кармазін («НУ—НС») вважає, що парламент, прагнучи ввести Податковий кодекс у дію з 1 січня 2011 року, порушує норми Бюджетного кодексу, які передбачають, що зміни до податкового законодавства можуть вводитися не пізніше, як за 6 місяців до початку нового бюджетного року.
Завершивши обмін думками, Верховна Рада ухвалила рішення про відкликання представника фракції Блоку Литвина Миколи Деркача (за його заявою) з посади голови Комітету з питань бюджету та при-значення його на посаду заступника голови Комітету з питань будівництва, містобудування і ЖКГ та регіональної політики. Водночас іншого представника Блоку Литвина Валерія Баранова було звільнено з посади заступника голови Комітету з питань будівництва, містобудування і ЖКГ та регіональної політики і призначено головою Бюджетного комітету.
Далі Верховна Рада ухвалила рішення про продовження засідання до повного завершення другого читання проекту Податкового кодексу. Після цього Наталя Королевська («БЮТ-Батьківщина») запропонувала, щоб голова Комітету з питань податкової та митної політики Віталій Хомутиннік спочатку поінформував про те, які зміни внесено до проекту після вівторкового обговорення, щоб народні депутати знали, які поправки враховано. Однак головуючий В. Литвин запевнив, що після завершення другого читання буде надано слово представникам уряду і комітету, котрі розкажуть про всі внесені зміни та уточнення. В. Хомутиннік до цього додав, що комітет подасть додаткову таблицю, в якій буде відображено всі враховані пропозиції.
Завершивши з організаційними питаннями, Верховна Рада знову перейшла до постатейного розгляду проекту Податкового кодексу. Зокрема, у розділі, який стосується акцизів, передбачається підвищення акцизного збору на бензин з вмістом сірки 0,013 г/літр, що відповідає Євро-2 і Євро-3 і менше (Євро-4, Євро-5), на 37,9 % — зі 132 євро за тонну до 182 євро за тонну. Також пропонується підвищити акцизний збір на дизельне пальне в середньому на 38—40%. Щодо ставок акцизів на спирт, алкогольні напої та сигарети, то, наприклад, поки що збережено діючу ставку акцизу на пиво, а от ставки акцизного збору на тютюнові вироби, спирт та решту алкогольних напоїв з 1 січня 2011 року мають зрости на 6,9%.
Також під час ранкового засідання у другому читанні за-тверджено ст. 265, згідно з якою неоподатковувана площа приватних будинків становитиме 250 квадратних метрів, а квартир — до 120 кв. м. Разом з тим до неоподатковуваних об’єктів віднесено один об’єкт житлової нерухомості, що належить сім’ї, та не більше одного садового чи дачного будинку на одного платника податку. Оскільки цей податок належить до місцевих, то його ставки встановлюватимуться сільською, селищною або міською радами із розрахунку за
1 кв. м загальної площі нерухомості. Однак у кодексі все ж таки прописано, що для квартир загальною площею не більш як 240 кв. м і будинків площею не більше 500 кв. м ставки податку не мають перевищувати 1% від мінімальної заробітної плати, а для квартир з площею понад 240 кв. м та будинків від 500 кв. м — не більше 2,7% від розміру мінімальної зарплати. Водночас, після того як глава парламенту застеріг, щоб не вийшло так, що літня кухня чи хлів будуть зараховуватися до загальної площі, голова профільного комітету зазначив, що з цього питання варто ще раз «поспілкуватися з урядом». Але якщо цю статтю буде остаточно схвалено, то, відповідно до перехідних положень кодексу, вона почне діяти лише з 1 січня 2012 року.
Акція протесту біля будинку Верховної Ради України проти прийняття Податкового кодексу.
 
Інші фото з цієї події шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.