Після того, як у столиці почали закривати бювети, містом поповзли чутки про їхню можливу приватизацію. І от днями ідею передати свердловини в приватні руки озвучили в київській адміністрації. Як з’ясувалося, для початку експеримент проведуть на трьох-чотирьох об’єктах. Їх нібито обладнають спеціальними фільтрами. Далі — справа за малим. Якщо нововведення приживеться, його просуватимуть у маси.
Зараз майже кожен третій київський бювет — несправний. Із 203 не працює приблизно 60. Директор Українського інституту екології людини, дослідник води, доктор фізико-математичних наук Михайло Курик вважає, що кожна свердловина повинна нарешті знайти свого хазяїна.
— Те, що в нас сьогодні діється з бюветами, — повний безлад. Ніхто ні за що не відповідає. Держава не може утримувати їх у належному стані, але ж така вода —найцінніша, розрахована на покоління. А ми так безбожно її «тринькаємо», миємо машини і так далі. Це нонсенс! — каже він.
На думку вченого, всі бювети слід огородити, відвести санітарні зони, закривати на ніч, а також встановити додаткові системи очищення, щоб гарантувати якість води.
— Сьогодні вода в бюветах більш-менш відповідає стандартам. Разом з тим є бювети, де вона краща, є — де гірша. Тому ті, хто претендує на неї, повинні встановити спеціальні пристрої, які б фіксували показники якості води, — зазначив Михайло Курик.
Не виключено, що за таку воду доведеться платити. За попередніми підрахунками, за «бюветну» попросять 80—90 коп./літр.
— Я за те, щоб люди платили. Адже вода з крана — за гроші, а з бювета — чомусь ні. Як це розуміти? — запитує вчений. 
Кияни ж до ідеї ставляться по-різному. «Незабаром і повітря для жителів столиці продаватимуть. У світі скрізь вода такого типу відпускається безкоштовно, у містах встановлені не тільки бювети, а й майже на кожному розі — фонтанчики з питною водою», — каже інженер Дмитро. А от тимчасово безробітна Наталя готова платити за літр навіть 2 гривні, аби тільки за бюветами стежили: «Я користувалася такою водою постійно, навіть після народження дитини. Але якось увечері гуляла алеєю з візочком й спостерігала картину: бомжі пили прямо з бювета, торкаючись губами крана й облизуючи його. Відтоді набирати там воду гидую».
Нагадаємо, на початку листопада Київрада більшістю голосів затвердла програму «Питна вода на 2011—2020 рр.», реалізація якої почнеться з модернізації очисних споруд Дніпровської і Деснянської водопровідних станцій. На це необхідно 685 мільйонів гривень. На реконструкцію артезіанських водозаборів і втілення систем очищення підземних вод заплановано витратити 80 мільйонів гривень. Ці гроші повинні вкласти в рівних частках «Київводоканал» та інвестори, повідомляє «Главред».
Фотоетюд Анастасії СИРОТКІНОЇ.