Заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко вважає, що Президент Віктор Янукович вперше повинен прийняти кілька серйозних рішень, які до певної міри визначатимуть його політичне майбутнє.
Перше питання, за словами заступника глави парламенту, стосується Податкового кодексу. «Цілком очевидно, що в четвер, 18 листопада, більшість Верховної Ради проголосує за прийняття нового Податкового кодексу. І вся відповідальність за його ухвалення або неухвалення вже з наступного року лягає на Президента», — цитує слова М. Томенка його прес-служба. Отож, на думку політика, ветувати й отримати схвалення малого та середнього бізнесу чи підписувати і відмовитися від низки своїх передвиборних обіцянок — перший вибір Віктора Януковича.
Друга проблема, за словами депутата, стосується політичного майбутнього — «визначення оптимальної для влади дати парламентських виборів». Заступник Голови Верховної Ради зазначив, що, за прогнозами, у п’ятницю, 19 листопада, в парламенті можливе друге голосування за внесення змін до Конституції щодо дати парламентських виборів. «Знавці політичної кухні кажуть про те, що наявність або відсутність 300 голосів у залі (хоча для продовження Конституційної процедури достатньо і 226) буде визначальним аргументом Президенту для проведення парламентських виборів 28 жовтня 2012 року. Відповідно відсутність 300 — аргумент на користь виборів 27 березня 2011 року», — підкреслив М. Томенко.
«За будь-яких обставин, і у справі Податкового кодексу, і у справі парламентських виборів, прийняття рішення і відповідальність буде лежати на Президентові України. І від того, якими будуть ці рішення, значною мірою залежатиме його політичне майбутнє», — підсумував заступник Голови Верховної Ради.
Сподівання, що проект Податкового кодексу буде ухвалено в четвер, висловив і голова парламентської фракції Партії регіонів Олександр Єфремов, повідомила прес-служба ПР. Водночас він зауважив, що існує можливість повернення до розгляду проекту кодексу і прописана вона у статті 131 Регламенту. «Звичайно, хотілося б, щоб ми цей документ доопрацювали і не поверталися до нього, однак, враховуючи його об’єм та важливість для громадян, я не виключаю такої можливості», — сказав він. Крім того, депутат не відкидає, що після відправлення документа на підпис Президенту глава держави також може внести до кодексу деякі правки.