Україна та Міжнародний валютний фонд вийшли на новий рівень взаєморозуміння та взаємодовіри. У цьому переконаний Прем’єр-міністр країни Микола Азаров. 
За його словами, МВФ пересвідчився, що наша влада добросовісно виконує свої зобов’язання. Прем’єр переконаний: економіка країни відновлюється, а рівень життя громадян стабільно підвищується. Отож нічого дивного, мовляв, що місія МВФ досягла порозуміння на рівні експертів із представниками органів влади. Як результат: уже до кінця року може бути виділено транш у розмірі близько 1,6 млрд. доларів США.
А от експерти оптимізму прем’єра не поділяють. За словами Олега Соскіна, директора Інституту трансформації суспільства, брати в борг абсолютно неможливо, бо вже нема чим віддавати: «Постає запитання: а чи є взагалі сенс і далі брати гроші від МВФ, якщо вони нам все одно нічим не допомогли, окрім збільшення державного боргу? Сьогодні державний борг України — внутрішній, зовнішній та гарантований — перевищує 56 млрд. дол. А це фактично 50% від ВВП».
Не бачить доцільності у залученні чергового траншу кредиту МВФ і Валерій Новицький, заступник директора Інституту світової економіки і міжнародних відносин НАН України. Експерт переконує: «Їм невигідний наш розвиток. МВФ - це лобістська організація, яка відстоює виключно свої інтереси». А тим часом в Інтернеті з’явився текст оновленого меморандуму про співпрацю між урядом та МВФ. Згідно з документом, Фонд не пішов на поступки Кабміну із соціальних питань. Отож з наступного року, ймовірно, у нас можуть вирости ціни на газ для населення на 50 %, а також буде підвищений пенсійний вік для жінок. До слова, дірка у бюджеті Пенсійного фонду зараз сягає небачених висот. «Дефіцит Пенсійного фонду, я маю на увазі трансферти, які бюджет повинен направляти до Пенсійного фонду, щоб забезпечити виплату пенсій, досяг величезної за нашими масштабами цифри в 60 млрд. гривень», — сказав Микола Азаров.