16 вересня Верховна Рада ратифікувала Угоду про асоціацію з Європейським Союзом, а також підтримала два президентські законопроекти «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей» та «Про недопущення переслідування та покарання осіб — учасників подій на території Донецької та Луганської областей».

Депутати прокоментували значення цих важливих документів для історії країни і миру.

Микола КНЯЖИЦЬКИЙ, ВО «Батьківщина»:

— На мою думку, голосування за Угоду про асоціацію з Євросоюзом — це, певною мірою, тріумфальний момент. І тріумфальний він тому, що разом із нами ратифікацію і підписання цього документа проводили члени Європейського парламенту, що ми бачили на моніторах. Це була перемога всього того періоду боротьби, коли люди вийшли на Майдан, власне, з вимогою підписання асоціації. Що стосується законів про особливий статус окремих територій та про амністію, то особисто я за них не голосував. Однак вважаю, що ми маємо бути дуже відповідальними, коли говоримо про мирні переговори. Ці переговори веде Президент Порошенко. Добре чи погано він їх веде — нам складно сказати, бо ми не є суб’єктами цих переговорів. Проте я, безумовно, переконаний: Україні нині потрібен мир, щоб ми стали сильною країною, побудували сильну армію і могли захистити себе. Президент Порошенко бачить досягнення цього миру в такий спосіб. Я не думаю, що це найефективніший спосіб, але безперечним є те, що сьогодні нам потрібно досягти миру.

Юрій СИРОТЮК, ВО «Свобода»:

— Позиція «Свободи» щодо голосування за асоціацію і за так звані закони про особливий статус та амністію російським окупантам та їхнім пособникам була така: так — асоціації і ні — капітуляції. Очевидно, що Україна зобов’язана була ухвалювати рішення про свій зовнішньополітичний вибір і мала робити це без примусу будь-яких країн. Ми мусили довести свою зовнішньополітичну суб’єктність, що є однією з ознак державності як такої. На жаль, ми це зробили не так швидко, як хотілося. Російський фактор і російська агентура працювали, щоб це сталося не тоді, коли було ухвалено рішення, і, на відміну від Грузії і Молдови, це голосування відтягувалося. Стосовно законів про особливий статус і амністію, то для мене і для нашої фракції це є вершиною контрреволюції негідників. Тисячі людей поклали своє життя за те, щоб зберегти територіальну цілісність, щоб зберегти конституційний лад, щоб зберегти країну. Прийнявши ці ганебні путінські умови, по цих людях фактично потопталися. Нині ми повторюємо помилку, яку Європа зробила на початку Другої світової війни: спочатку приймаємо ганьбу, а далі отримаємо війну. Наголошу, що ухвалено ці закони було в найганебніший спосіб — у ще ганебніший, ніж закони 16 січня. У цій ситуації тішить тільки те, що ці закони, які суперечать Основному Закону та які ухвалено в неконституційний спосіб, Конституційним Судом мають бути скасовані.

Павло РОЗЕНКО, фракція «УДАР»:

— Угода про асоціацію з ЄС, на жаль, коштувала Україні сотень людських жертв. Однак це цивілізаційний вибір нашої держави, як і декларація про державний суверенітет та проголошення незалежності України, що визначає майбутнє нашої держави на століття вперед. Ратифікація угоди — напевно, найбільше досягнення нинішньої Верховної Ради.

Перспектива повноправного вступу України до Євросоюзу залежить виключно від нас самих, від того, наскільки швидко в нас відбуватимуться реформи і наскільки швидко зможемо імплементувати європейське законодавство і європейські стандарти в життя наших громадян і держави. ЄС, ратифіковуючи синхронно з нами угоду, фактично дав Україні сигнал подальшого членства в ЄС. Коли це буде — через рік, п’ять чи десять років, — залежить тільки від нашої праці та нашої послідовності, реального бажання стати членами ЄС. Ми почули від Президента, що він у своїй діяльності робитиме все, щоб процеси євроінтеграції були незворотні і, врешті-решт, привели до повноправного членства в ЄС.

Виключно силового сценарію розв’язання конфлікту на сході України бути не може. Бо силовий сценарій — це тисячі людських жертв, фактично повністю зруйнована інфраструктура країни, виснаження людських, фінансових та інших ресурсів. З другого боку, Україна повинна перемогти, і ця перемога має бути перемогою мирного плану Президента України. Закон про особливий статус Донбасу — це частина реалізації пунктів мирного плану. Верховна Рада зробила досить рішучий і важливий крок до встановлення миру в Україні, до об’єднання країни. І жодним чином у проголосованих документах не порушується тема територіальної цілісності країни, не стоїть питання відокремлення від України частини територій, не визнаються терористичні організації, так звані ДНР і ЛНР.

Михайло ЧЕЧЕТОВ, фракція Партії регіонів:

 

— Фракція Партії регіонів підтримала Угоду про асоціацію, тому що свого часу вона підтримала закон про основні принципи внутрішньої і зовнішньої політики, де чітко було прописано курс на євроінтеграцію. Ми від своєї мети не відмовлялися, хоча потрібні були відповідні компенсатори для перехідного періоду. Стандарти життя в Європі значно вищі, ніж в Україні. Тому іншої альтернативи не було. Європейський Союз — це шлях не одного року, але зворотного політичного реверсу бути не може. І два законопроекти стосовно східних регіонів України регіонали теж підтримали. Тому що альтернативи миру на Донбасі немає. Мир установлюється на майданчику переговорів, консультацій, але не на майданчику війни. Голосування у вівторок розділило парламент на «партії миру» і «партії війни». Кожен законопроект потрібно розглядати через призму: чи може він запобігти кровопролиттю. Святішої мети, ніж відновити мир, немає!