У ситуації, що склалася на фінансовому ринку України, значно зріс інтерес читачів до теми надійності збереження коштів: «Чи варто залишати депозити в банках?», «Чи можна довіряти банківській системі загалом?». На запитання читачів відповідає наш експерт Артур АТАНОВ (на знімку), директор з розвитку роздрібного бізнесу «Альфа-Банку Україна».
— На що потрібно звертати увагу під час вибору банку?
— Ключове і єдине, що необхідно враховувати під час вибору фінансового партнера в ситуації, що склалася, — це надійність. Завищені процентні ставки по депозитах не повинні вводити клієнтів в оману. Якщо банк виконує свої зобов’язання перед існуючими клієнтами, повертає вклади на вимогу й продовжує кредитування населення — це очевидні показники надійності. Як це перевірити? Просто відвідати одне з відділень банку й поспостерігати за його роботою в режимі онлайн. Із того, скільки клієнтів обслуговується в залі, які запити одержують співробітники відділення, як видаються кредити, розміщуються або повертаються вклади, ви зрозумієте, чи вартий цей банк вашої довіри. Запрошуємо вас до відділення «Альфа-Банку Україна» — ми певні, що пройдемо такий тест успішно! Безумовно, важливо враховувати оцінку регулятора — Національного банку, який постійно проводить моніторинг діяльності гравців ринку. «Альфа-Банк Україна» входить у п’ятірку надійних банків, які нещодавно успішно пройшли стрес-тестування, проведене для групи найбільших банків країни НБУ.
— Які показники можуть дати розуміння про надійність фінустанови?
— Стабільна робота в поточних умовах — як показник гарантування виконання всіх зобов’язань. Крім того, рейтинги відомих міжнародних агентств. «Альфа-Банк Україна» одержав підтвердження успішності своєї діяльності від двох провідних міжнародних рейтингових агентств — «Standard & Poor’s» і «Fіtch». Прогноз за рейтингом нашого банку був зафіксований на рівні «Стабільний». Рівень рейтингу — максимально високий і обмежений тільки «країновою межею».
Крім того, є ще низка показників, що підтверджує надійність фінансової установи, — це репутація на ринку, як у клієнтів, так і в конкурентів, та участь банку у Фонді гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО). Кредитування, своєчасне проведення платежів, гарантоване повернення депозитів, обслуговування великих компаній, а також малого й середнього бізнесу — усе це показники фінансової надійності.
— Які привабливі програми є в «Альфа-Банку Україна»?
— Наші пропозиції максимально відповідають вимогам ринку: ми забезпечуємо конкурентну процентну ставку й надаємо клієнтові можливість оформлення депозиту на найбільш оптимальних для нього умовах (з виплатою відсотків щомісяця/наприкінці строку або з капіталізацією). Так, клієнт може укласти депозитний договір строком від 7 днів до 12 місяців, також є програми, що дають змогу клієнту вільно використовувати кошти на депозитному рахунку.
Цього тижня ми запустили депозит «Альфа Гнучкий», який дасть можливість клієнту вже через місяць мати вільний доступ до грошей без втрати раніше нарахованих відсотків і, що важливо, — одержувати високий дохід! Під час оформлення депозиту ви на власний розсуд вибираєте валюту внеску й фіксуєте процентні ставки на 7 місяців, при цьому ставка зростає щомісяця — до 26% річних у гривні, до 11% річних у доларах США або до 10% річних у євро. До того ж кожен повний місяць у клієнта є змога через місяць забрати внесок без втрати раніше нарахованих відсотків. Мінімальна сума внеску при оформленні депозиту у відділенні «Альфа-Банку» становить 5 000 гривень або 500 доларів США/євро.
— Наскільки безпечно оформляти депозити онлайн? Чи є якісь відмінності від депозитів, оформлених у відділенні банку?
— З погляду безпеки оформлення депозиту в інтернет-банкінгу «My Alfa-Bank» ні в чому не поступається операціям, які здійснюються у відділенні банку. Оформлення депозиту через «My Alfa-Вank» дає можливість клієнту відкривати й поповнювати депозит, а також управляти всіма своїми рахунками в режимі онлайн. Хочу зазначити, що відкрити депозит у нашому інтернет-банкінгу не тільки просто й зручно, а й вигідно — за рахунок бонусної програми ставка по депозиту збільшиться на 0,25—0,5%.
— Дякуємо за корисну інформацію.