Соціологічна група «Рейтинг» оприлюднила результати досліджень теми «Чим гордяться українці і росіяни і що для них означає патріотизм». Опитування наших співвітчизнизників проводив сам «Рейтинг», громадян РФ — Всеросійський центр вивчення громадської думки.
Згідно з одержаними даними, абсолютна більшість українців (76 відсотків) та росіян (84 відсотка) вважають себе патріотами. Щоправда, скупчення свідомих громадян на квадратний метр в обох країнах не однорідний: у сусідів до цього «класу» вписали себе насамперед москвичі й петербуржці, у нас — мешканці Центру, Півночі й Заходу. Лише кожний десятий зізнався, що не відчуває трепетної любові до своєї вітчизни: у Росії — переважно мешканці малих міст; по цей бік кордону — здебільшого представники славного Донбасу. До того ж українські села за рівнем патріотизму на душу населення вочевидь випереджають мегаполіси, а люди старшого віку — молодь.
Головним приводом гордості за країну для наших громадян є місце, де вони народилися або мешкають нині. Для росіян — їхнє історичне минуле. Сусіди порівняно з нами значно більше пишаються своєю літературою, мистецтвом та не зовсім сумісною з ними сферою — військовою міццю держави. Зате українські респонденти вирвалися вперед за вшануванням великих земляків (28 відсотків проти 22), держави (25 проти 19), душевних рис свого народу (20 проти 15) і мови (17 проти 13). Результати дослідження також свідчать, що українці більше схиляються перед працьовитістю і вмінням господарювати (21 відсоток проти шести), національними піснями, святами та звичаями, вірою і релігією, могилами предків і пам’яттю про них.
Згідно з опитуваннями, на запитання «Хто ви такий?» 58 відсотків росіян і 57 відсотків українців дали б чітку відповідь «громадянин своєї держави», 24 відсотки українців і 18 відсотків росіян зазначили б національність. Цікаво, що 15 відсотків громадян Федерації за традицією з недавнього історичного минулого відповіли б «радянська людина»: в Україні таких значно менше — лише 8 відсотків (переважно це мешканці Півдня).
Хоча порівняльна таблиця їхніх і наших патріотичних та «пишальних» індексів для нас цілком пристойна, інтеграторам право- та лівобережних областей слід звернути увагу на регіональні розбіжності всередині держави. Наприклад, 70 відсотків мешканців Заходу та Центру ідентифікують себе як громадян України і лише 44 відсотки становить цей показник на Півдні та в Донбасі. До речі, чи то інтер’єр териконів, чи то звитяги «Шахтаря» впливають на менталітет жителів гірничого краю: найбільшим предметом гордості за свою країну для них є перемоги спортсменів. Утім, гасло «Схід і Захід разом» не втратило своєї практичної актуальності: як з’ясувалося, кожен п’ятий мешканець Донбасу і Західної України (багато частіше, ніж в інших регіонах) бачить справжній патріотизм у конструктивній критиці недоліків у своїй країні. Залишилося небагато: долати ці недоліки всеукраїнськими зусиллями, а не розбалансованою шарпаниною регіональних лебедя, щуки і рака.