Протягом десяти місяців цього року до бюджету Пенсійного фонду України в Івано-Франківській області надійшло власних надходжень на суму 1 мільярд 733 мільйона гривень. Це на 15 відсотків більше, ніж у відповідний період минулого року. Однак ця сума не забезпечує потреб області у фінансових ресурсах для виплати пенсій навіть на 50 відсотків. Таку інформацію на колегії ОДА оприлюднив начальник Головного управління Пенсійного фонду України в області Петро Данилюк. Загалом борг Прикарпаття перед Пенсійноим фондом сягає 35 мільйонів гривень. Порівняно з 1 січня цього року він зріс на мільйон. Понад 7,7 мільйона гривень становлять борги житлово-комунальної сфери, зокрема в Івано-Франківську, Тисменицькому та Рогатинському районах.

«На превеликий жаль, в області є такі підприємства, що мають кошти на своїх рахунках, але не сплачують до Пенсійного фонду, а використовують їх на власний розсуд, — зазначив голова ОДА Михайло Вишиванюк. — Так само необхідно відійти від виплати зарплати у конвертах». За його словами, останнім часом працівники податкової адміністрації виявили в області 3700 випадків неофіційних виплат, а такі факти — теж резерв для поповнення Пенсійного фонду.
За результатами аналізу стану розрахунків платників області з Пенсійним фондом України колегія ОДА визнала роботу голови Пенсійного фонду в області незадовільною і рекомендуватиме Києву розірвати з ним договір. Також будуть звільнені з посад керівники Пенсійних фондів у кількох районах.