Ця тема давно перестала бути забороненою й табуйованою. Для багатьох українців вона перетворилася на реальність. А для країни може стати національною загрозою. За даними міжнародних експертів, в Україні найгостріша епідеміологічна ситуація з ВІЛ/СНІДом у Європі.

За статистикою Комітету з питань протидії ВІЛ/СНІДу й іншим соціально небезпечним захворюванням Міністерства охорони здоров’я України, щодня в нашій країні реєструють 48 випадків захворювання на ВІЛ-інфекцію.
Країна не тільки втрачає людський ресурс, а й зазнає фінансових збитків. Через вірус імунодефіциту людини вітчизняні підприємства вже в 2014 році можуть втратити до 700 мільйонів гривень доходів, повідомляє Deutsche Welle.
На початку цього року в Україні проживало 360 тисяч ВІЛ-інфікованих людей. Більш як 77% серед ВІЛ-позитивних — це українці працездатного віку (15—49 років).
За інформацією DW, в Україні за сприяння уряду Німеччини на підприємствах стартувала інформаційна кампанія про ВІЛ/СНІД у рамках проекту «Профілактика ВІЛ/СНІДу в Східній Європі». Більше чотирьох з половиною тисяч менеджерів і співробітників робочих спеціальностей на підприємствах Вінницької, Тернопільської, Хмельницької, Чернівецької областей і Донецька прослухають лекції й візьмуть участь у тренінгах з профілактики ВІЛ/СНІДу.
— Ця проблема вже давно вийшла за межі груп ризику, у зв’язку із цим про ВІЛ/СНІД мають знати якомога більше українців. У санаторіях, готелях необхідно інформувати всіх, хто працює з людьми. У результаті люди не тільки довідаються про те, як себе убезпечити від ВІЛ/СНІДу, змінюється і їхнє ставлення до інфікованих людей, — вважає представник Всеукраїнської організації людей, які живуть із ВІЛ, Дмитро Шерембей.
Тим часом МОЗ на 40% планує розширити програму лікування хворих на СНІД за рахунок зекономлених коштів. Про це вчора під час національної науково-практичної конференції з питань ВІЛ/СНІДу за участю міжнародних делегацій «За кожне життя — разом» заявив заступник міністра охорони здоров’я України Валерій Бідний.
Відповідно до інформації медичного відомства, вдалося заощадити на закупівлі препаратів для лікування й підтримки хворих на ВІЛ/СНІД 77 млн. грн. «завдяки ефективному використанню наявних ресурсів при проведенні тендерів на їх придбання». Ціни на деякі препарати знизили у кілька разів.