Уряд бачить «позитивне зростання доходів» населення 

Хоча проекту держбюджету на 2011 рік поки що немає навіть «у проекті», проте деякі показники, які планується покласти в його основу, урядовці вже озвучили. Міністр праці та соціальної політики Василь Надрага повідомив, що вже нині можна говорити про збільшення розмірів соціальних стандартів та соціальних виплат, зокрема, прожитковий мінімум для працездатних осіб та мінімальна заробітна плата у 2011 році мають становити щонайменше 963 гривні. При цьому він уточнив, що ця цифра не є остаточною. «Це мінімальний рівень зростання соцстандартів, котрий ми закладаємо на наступний рік. Зараз ми разом з Міністерством фінансів шукаємо шляхи їх подальшого збільшення, тож обсяги видатків можна буде назвати після завершення цієї роботи», — наголосив він. Міністр також повідомив, що проект держбюджету на 2011 рік враховуватиме видатки на підвищення рівня оплати праці працівників будинків-інтернатів, які здійснюють догляд за лежачими хворими у цих закладах, та що розглядається питання про підвищення розмірів одноразової грошової допомоги для ветеранів війни, яка щорічно виплачується до 5 травня.
Аналізуючи цьогорічну роботу уряду, В. Надрага заявив, що 2010 рік «фактично став роком пріоритету соціальної політики в державі». На підтвердження цієї тези міністр повідомив, що держбюджет-2010 між іншим передбачає значне (на 37—47 відсотків), порівняно з минулим роком, підвищення соціальних стандартів та передусім прожиткового мінімуму. При цьому він зауважив, що інфляція з початку року становила 9,8 відсотка, а за останні 12 місяців — лише 10,8 відсотка, що спростовує «закиди опозиції про те, що новий уряд досягає успіху інфляційним шляхом». Він також нагадав, що з січня по жовтень 2010 року мінімальна зарплата зростала тричі і на 1 жовтня сягнула 907 гривень на місяць. А загалом за рік мінімальна заробітна плата в місячному розмірі зросте на 178 гривень, або на 24 відсотки, та до кінця року становитиме 922 гривні на місяць.
Те саме стосується й пенсійного забезпечення. За словами міністра, порівняно з аналогічним періодом 2009 року, зріс і мінімальний, і середній розмір пенсії — мінімальний на 27 відсотків (на 1 жовтня він становив 723 гривні), а середній — на 15 відсотків (станом на 1 жовтня — 1 тисяча 123 гривні). При цьому В. Надрага наголосив, що нині в Україні середній розмір пенсії становить 52 відсотки від середньої зарплати (2 тисячі 144 гривні), що є «одним з найкращих показників у Європі, де гарним рівнем вважається 40-відсоткове покриття».
Треба зауважити, що цифри, які оприлюднюють високопосадовці, часто, що називається, «скачуть». Приміром, прем’єр Микола Азаров нещодавно повідомив: «Ми вже вийшли на 2 тисячі 400 гривень середньої зарплати по країні, що вище ніж минулоріч на 400 грн., а до кінця року вийдемо на 2 тисячі 700 гривень середньої зарплати». При цьому він додав, що навіть з урахуванням стрибка цін та відносно високої інфляції має місце позитивне зростання реальних доходів населення.
Однак з цими оптимістичними заявами не згоджується не те що опозиція, а й Рахункова палата України, у висновку якої про виконання держбюджету за 9 місяців 2010 року зазначається: «розмір прожиткового мінімуму, що є базовим державним соціальним стандартом, на основі якого визначаються соціальні гарантії, за 9 місяців поточного року номінально збільшився лише на 2,2 відсотка, проте з урахуванням індексу споживчих цін реально знизився на 4,8 відсотка». До того ж «до цього часу не переглянуті набори продуктів харчування, непродовольчих товарів та послуг», що за Законом «Про прожитковий мінімум» має здійснюватися кожні п’ять років, проте останній раз цей набір постановою уряду затверджувався ще у 2000 році.
«Бюджетники щомісяця недоотримують по 300—600 гривень»
З оптимістичними заявами представників влади не погоджується міністр соціальної політики опозиційного уряду, народний депутат Андрій Павловський (БЮТ).
— Насамперед хочу звернути увагу на те, що відповідно до законодавства уряд мав ще у вересні подати до парламенту проект держбюджету на 2011 рік, однак досі не зробив цього. А що стосується озвучених урядовцями соціальних показників, котрі планується закласти до бюджету, то вони не відповідають ані європейським стандартам, ані елементарним принципам соціальної справедливості. Бо що за нинішнього зростання цін на продукти харчування та на товари першої потреби, котре насамперед б’є по найнезахищеніших категоріях громадян, означає збільшення пенсій на декілька десятків гривень? Це — ніщо! Дрібні копійки, яких на тлі шаленого зростання цін люди навіть не помітять. Те саме стосується й нинішнього 2010 року, адже загалом до 1 грудня мінімальні пенсії мають зрости на 39 гривень. А тепер порівняйте це навіть не з реальним, а з офіційно затвердженим розміром інфляції — мінімальні пенсії зросли на 5 відсотків, а ціни — на 13,5 відсотка! Як бачимо, вартість життя зростає майже втричі швидше, ніж пенсії та мінімальні зарплати. Іншими словами, це означає, що влада грубо порушує закон про оплату праці, стаття 6 якого каже, що зарплата, яку отримує людина, має бути не меншою від визначеного законом її мінімального розміру. Тож порівняймо ще раз: мінімальна зарплата з 1 жовтня становить 922 гривні, тоді як розмір зарплати по 1-му тарифному розряду (а це стосується усіх бюджетників) — лише 567 гривень. А це означає, що загалом бюджетники щомісяця недоотримують щонайменше по 300 гривень, а лікарям та вчителям, наприклад, уже недоплачують по 500—600 гривень. Бо 300 гривень — це недоплати для найнекваліфікованіших працівників, тож чим вищим є розряд працівника, тим більшою є ця недоплата. Утім, якби в нас були справжні профспілки, гадаю, що протести в Україні були б не меншими, ніж у Франції. Та наші профспілкові боси роблять вигляд, що все нормально. Тож поки громадяни не навчаться по-справжньому себе захищати, влада й надалі не рахуватиметься з їхніми інтересами та закладатиме й до бюджету 2011 року такі несправедливі соціальні стандарти.
Або погляньмо на те, як розраховується рівень соціальної допомоги. Незважаючи на те, що Законом «Про державні соціальні стандарти та державні соціальні гарантії» чітко передбачено, що всі соціальні допомоги та гарантії розраховуються на основі прожиткового мінімуму, нині допомога малозабезпеченим сім’ям обчислюється на основі якогось віртуального «рівня забезпеченості», котрий не становить і 50 відсотків від повного розміру прожиткового мінімуму. Тобто: внаслідок таких маніпуляцій уряду кожна малозабезпечена сім’я недоотримує щонайменше 50 відсотків передбаченої законом допомоги. І це при тому, що чинне законодавство навіть не містить такого терміна, як «рівень забезпеченості».
Тому владі, готуючи проект держбюджету на 2011 рік, потрібно просто виконати свої передвиборчі обіцянки. Бо ще в січні цього року на той час кандидат у Президенти Віктор Янукович обіцяв, що з 1 січня 2011 року розмір мінімальної пенсії становитиме 1200 гривень, а розмір мінімальної зарплати — 1650 гривень. Заклавши ці показники до бюджету, можна було б говорити хоч про якесь забезпечення фізіологічних потреб людини. Бо хіба можна прожити на 800 гривень? Утім офіційна статистика Пенсійного фонду свідчить, що нині близько 10 мільйонів пенсіонерів отримують пенсію, яка недотягує й до 800 гривень. Зрозуміло, що цих грошей вистачить лише на воду та «соціальний хліб», ціну на який також нещодавно підвищено. Зрозуміло, що в цій ситуації більшості пенсіонерів виживати допомагають діти та онуки, але що робити тим, кому немає від кого чекати допомоги? Тож влада має усвідомити, що забезпечення гідного рівня життя пенсіонерів є прямим обов’язком держави. Адже пенсія — це не пільга, а зобов’язання держави стосовно громадянина, котрий свого часу створював народне багатство.