Хто контролюватиме ринки

Комітет з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва рекомендував парламенту прийняти у другому читанні проект закону «Про ринковий нагляд і контроль продукції». 
Члени комітету ухвалили рішення про зміну назви проекту на «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції». Законопроектом пропонується встановити правові та організаційні засади здійснення ринкового нагляду та контролю продукції як діяльності відповідних державних органів для забезпечення випуску на ринок безпечної продукції, яка має замінити державний нагляд за додержанням стандартів, норм і правил.
Згідно із документом, дія цього закону не поширюватиметься на відносини, пов’язані із здійсненням нагляду та контролю такої продукції: харчові продукти, харчові добавки, ароматизатори, дієтичні добавки, продукти тваринного походження, корми, кормові добавки, спирт, алкогольні напої та тютюнові вироби, лікарські засоби та ветеринарні препарати, наркотичні засоби, психотропні речовини, ядерні матеріали тощо. Діяльність у сфері нагляду та контролю за цією продукцією здійснюватиметься відповідно до законодавства.
За невидачу держакта на землю — штраф
Комітет з питань аграрної політики та земельних відносин рекомендував парламенту прийняти за основу законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення процедури посвідчення права власності на землю.
Проектом закону, зокрема, передбачається встановити відповідальність за порушення посадовою особою терміну видачі державного акта на право власності на земельну ділянку — штраф від 20 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Дії, вчинені посадовою особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за таке саме порушення, тягнуть за собою накладення штрафу від 50 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Згідно із законопроектом, «у разі набуття права власності на земельну ділянку кількома набувачами або у разі відсутності на державному акті на право власності на земельну ділянку місця для проставлення відмітки про перехід права власності на земельну ділянку набувачеві або відчужувачеві земельної ділянки протягом 30 календарних днів з дня подання ним до органу, який здійснює видачу зазначеного акта, документів, передбачених законодавством, видається державний акт на право власності на земельну ділянку».
На думку комітету, прийняття законопроекту дасть змогу усунути прогалини у правовому регулюванні процедури посвідчення права власності на землю та сприятиме ефективнішому вирішенню проблемних питань.
Інформаційне управління Верховної Ради.