Ранкове засідання 17 листопада
Після ухвалення трьох ратифікаційних питань народні обранці перейшли до розгляду законопроектів, включених до порядку денного за пропозиціями представників опозиційних фракцій. Однак з’ясувалося, що автора законопроекту «Про забезпечення енергетичної безпеки України» Сергія Соболєва (БЮТ—«Батьківщина»), який мав доповідати, немає у залі (щоправда, депутат згодом з’явився у сесійній залі). Це викликало обурення регіонала Михайла Чечетова. «Чому в день опозиції у сесійній залі немає опозиції?» — запитав він. Врешті, доповідь з цього питання зробив перший заступник голови Комітету з питань ПЕК Олексій Кунченко (фракція Партія регіонів).
Цей проект передбачає, зокрема, заборону використання бюджетних коштів, а також коштів, отриманих від міжнародних фінансових організацій, для виконання зобов’язань держави, що випливають з рішень Арбітражного інституту Стокгольмської торгової палати у справі НАК «Нафтогаз України» проти ЗАТ «РосУкрЕнерго». Ціна питання, за словами Андрія Павловського (БЮТ—Батьківщина), — 30 млрд. грн. Проте представники більшості назвали проект суто політичним і відхилили його.
Проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо удосконалення державного регулювання безпечності продукції» доповідала Ксенія Ляпіна («НУ—НС»). Депутат зауважила, що її законопроект робить вимоги до безпечності продукції жорсткішими, а контроль — ефективнішим. Водночас вона додала, що схожий проект нині готує Кабінет Міністрів, і це може послужити причиною відхилення її законопроекту. Втім, К. Ляпіна впевнена, ухвалення сьогоднішнього документа — це коротший шлях до заявлених владою реформ. До того ж, додала вона, під час підготовки документа до другого читання можна буде врахувати урядові пропозиції.
Проект закону К. Ляпіної критикували не лише представники більшості, а й колеги по опозиції. Зокрема, Сергій Шевчук («БЮТ—Батьківщина»). На його думку, ухвалення такого закону призведе до безконтрольності за якістю харчових продуктів. «Такий документ не можна ухвалювати в жодному разі, незважаючи на те, хто його автор», — наголосив він. Зрештою, депутати відхилили цей проект закону.
Не підтримали народні депутати й зміни до Кодексу адміністративного судочинства (щодо оскарження правових актів). Натомість, у першому читанні ухвалили зміни до Закону «Про приватизацію невеликих державних підприємств (малу приватизацію)» (про заборону приватизації приміщень, де розміщуються бібліотеки, книгарні та державні видавництва).
Не обійшлося цього дня і без критики проекту Податкового кодексу. Так, представники опозиційних фракцій під час ранкового виголошення заяв наголошували на тому, що кодекс неприйнятний і непосильний для наших людей. Ксенія Ляпіна («НУ—НС»), зокрема, зауважила, що нова влада будує поліцейську державу. Про це, за її словами, свідчить затримання одного з організаторів мирної акції протесту, що проходила під стінами Верховної Ради у вівторок, а також підсилення у проекті Податкового кодексу повноважень перевіряючих органів. «Зайвими виявилися громадяни, які заважають владі будувати нову країну», — сказала вона. Водночас пообіцявши, що опозиція як інспекція також заважатиме владі.
Не все в проекті економічної конституції подобається й більшості. «Ми хочемо, щоб щодня в нас на столі був хліб і до хліба, — наголосила Катерина Ващук (Блок Литвина). — Чому ж тоді не підтримуємо селянина?» За словами депутата, більшість поправок до Податкового кодексу, які стосувалися селян, залишилися неврахованими. У свою чергу, комуніст Валерій Бевз акцентував увагу на бажанні кримського уряду підпорядкувати собі 44 медично-реабілітаційні центри міністерств і відомств України. За словами депутата, в пояснювальній записці зазначається, що нині в кримських медично-реабілітаційних центрах налічується 26,5 тисячі ліжко-місць. На думку кримського уряду, стільки місць не потрібно, сказав комуніст. Водночас, урядовці пропонують залишити державне фінансування цих закладів на нинішньому рівні. В. Бевз звернувся за роз’ясненнями до Кабінету Міністрів України.
З днем народження цього дня народні депутати привітали свою колегу Олену Кондратюк.
Ігор Шаров, Сергій Гриневецький, Іван Кириленко.
Інші фото з цієї події шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.