Під головуванням глави парламенту Володимира Литвина відбулася нарада за участю урядовців та представників громадських організацій воїнів-«афганців», присвячена розгляду питань соціального захисту учасників бойових дій в Афганістані.
10 листопада Голова Верховної Ради зустрівся з представниками громадських організацій воїнів-«афганців», які зібралися біля стін українського парламенту з вимогами до Президента, уряду та парламенту відновити соціальні пільги для ветеранів війни. За підсумками спілкування з маніфестантами та з ініціативи В. Литвина було досягнуто домовленості — провести переговори щодо всього комплексу вимог учасників бойових дій за участі представників Кабінету Міністрів у Верховній Раді.
Представники громадських організацій воїнів-«афганців» оприлюднили свої пропозиції щодо покращання ситуації у сфері соціального забезпечення учасників бойових дій, серед яких, зокрема, внесення відповідних змін до чинного законодавства, прийняття цільової державної програми забезпечення цієї категорії населення житлом на 2011—2016 рр., а також пропозиції до проекту Податкового кодексу в частині пільгового оподаткування.
Представники Кабінету Міністрів запросили представників громадських організацій воїнів-«афганців» взяти активну участь у діяльності робочої групи, до складу якої ввійшли представники Міністерства фінансів, Міністерства праці та соціальної політики, Міністерства оборони і Державного комітету в справах ветеранів.
Заступник міністра оборони Борис Андресюк поінформував, що зараз у Збройних Силах України проходять військову службу та працюють 1,5 тисячі ветеранів-«афганців». За його словами, на медичному та санаторно-курортному забезпеченні в лікувально-профілактичних закладах Міністерства оборони перебувають близько 395 тисяч ветеранів військової служби та ветеранів війни.
Під час обговорення міністр фінансів Федір Ярошенко запевнив, що уряд виконав зобов’язання щодо підвищення соціальних стандартів і докладе максимум зусиль до збереження високих темпів зростання добробуту населення, у тому числі, воїнів-інтернаціоналістів. За його словами, сьогодні на соціальні потреби цієї категорії населення спрямовано 5,4 млрд. грн.
Міністр праці та соціальної політики Василь Надрага зазначив, що члени робочої групи проаналізують стан виконання чинного законодавства у частині забезпечення соціальних потреб учасників бойових дій і можливості державного бюджету в цій сфері.
Підбиваючи підсумки обговорення, В. Литвин запропонував учасникам переговорів узгодити позиції і знайти спільне рішення нагальних проблем, враховуючи необхідність зберегти систему соціального захисту. «Пропозиції робочої групи отримають практичне втілення», — наголосив він. При цьому Голова Верховної Ради звернув увагу на необхідність виконувати чинного законодавства у цій сфері. В. Литвин повідомив, що має намір обговорити з представниками парламентського Комітету з питань податкової та митної політики пропозиції громадських організацій воїнів-«афганців» щодо проекту Податкового кодексу.
Прес-служба Верховної Ради.