Вечірнє засідання 16 листопада
Народні обранці затвердили в другому читанні 211 із 340 статей проекту Податкового кодексу, п’ять його розділів і перейшли до розгляду шостого розділу проекту, який стосується акцизних зборів. Засідання тривало до 22 год. 15 хв. Голова Верховної Ради Володимир Литвин доручив Комітету з питань податкової та митної політики разом із Кабінетом Міністрів проаналізувати проголосовані рішення. А якщо потрібно буде внести технічні правки чи уточнення, щодо яких досягнуто домовленостей, підготувати необхідні матеріали до четверга, 18 листопада, коли парламент продовжить розгляд законопроекту.
Зокрема, прийнято поправки до V розділу проекту Податкового кодексу стосовно податку на додану вартість (ПДВ). У документі збережено норму про необхідність зареєструватися платником ПДВ у разі, якщо річна виручка підприємця перевищує 300 тисяч гривень. А зменшення ставки цього податку передбачено з 2014 року — з 20% до 17%. Кодексом також визначається порядок відшкодування ПДВ: згідно з законопроектом автоматичне відшкодування ПДВ здійснюється за дотримання платником низки критеріїв — платник не повинен бути банкрутом, не мати заборгованості зі сплати інших податків, на підприємстві повинно працювати не менше 20 співробітників, а зарплата має становити не менше 2,5 мінімальних. За несвоєчасне відшкодування ПДВ пропонується встановити пеню на рівні 120% облікової ставки НБУ. Водночас не матимуть права на відшкодування ПДВ платники податку, котрі зареєстровані менш як за 12 місяців до місяця, за результатами якого подається заява на відшкодування, а також ті, котрі мають обсяги оподаткованих операцій за останні 12 календарних місяців менші, ніж заявлена сума відшкодування. Документ звільняє від сплати ПДВ продукти дитячого харчування і товари дитячого асортименту для немовлят, згідно з переліком, затвердженим Кабінетом Міністрів, освітню діяльність, послуги у сфері охорони здоров’я, ритуальні.
До багатьох статей законопроекту в депутатів були зауваження і пропозиції, у тому числі й від представників провладних фракцій. Під час розгляду статті 75, яка стосувалася перевірок підприємців, народний депутат від Партії регіонів Анатолій Кінах запропонував перенести її розгляд на третє читання. «Ця стаття, яка формулює умови документальних виїзних позапланових перевірок, суттєво погіршує відносини платника податків і держави, погіршує умови підприємницької діяльності, інвестиційного клімату», — зазначив А. Кінах. На знятті цієї статті наполягав і народний депутат від «НУ—НС» Юрій Кармазін і пропонував залишити редакцію першого читання. На його думку, ця стаття «зупинить бізнес». Ксенія Ляпіна («НУ—НС») стверджувала, що зможуть перевіряти будь-яку кількість разів бізнес, який не сподобався керівнику того чи іншого податкового органу. Однак голова Комітету з питань податкової та митної політики Віталій Хомутиннік переконував, що редакція першого читання — гірша, ніж запропонована до другого читання, яка чіткіше виписує порядок проведення перевірок. Пропозиції депутатів не були підтримані.
Дискусію викликали й норми законопроекту щодо оподаткування відсотків за депозитними вкладами в банках, кредитних спілках, ощадними сертифікатами. Депутат Станіслав Аржевітін («НУ—НС») запропонував прийняти принципове рішення: що в умовах фінансової кризи, до її завершення, треба відмовитися від ідеології обкладання доходів по депозитах у банках. «Ми маємо тотальну недовіру населення до України. Сьогодні поза банками обертається майже 170 мільярдів коштів населення, ми повинні зробити все, щоб привернути їх до реального сектору економіки, а ми навпаки сьогодні обкладаємо», — сказав депутат. На це В. Хомутиннік пояснив, що норма про оподаткування депозитів — не новація, вона діє вже понад п’ять років, але постійно переноситься на певний період. Так і в новому кодексі оподаткування депозитів переноситься на 2015 рік.