З 2002-го по 2009 рік кількість нещасних випадків на виробництві в Україні зменшилася на 45,2 відсотка (з 28 105 до 12 705). Водночас на 11 відсотків зменшилася кількість випадків професійного захворювання на виробництві та на 14,8 відсотка кількість випадків смерті від професійного захворювання. 
Однак ці показники все одно не відповідають рівню розвинених країн. Про це свідчать дані Міжнародної організації праці. Таку статистику оприлюднили під час учорашніх парламентських слухань «Про стан промислової безпеки та охорони праці».
Відкриваючи засідання, заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко акцентував увагу на важливості питань, які порушуватимуть під час слухань. Адже і Конституція України, і загальні міжнародні принципи прав людини визначають життя та здоров’я людини найвищою соціальною цінністю. Завдання слухань, за словами Миколи Томенка, дати реальну оцінку стану охорони праці в Україні. Тож він порекомендував учасникам говорити не про загальні проблеми, а про реальні питання, а також про шляхи їх вирішення.
На думку учасників зібрання, нині недостатньо уваги приділяють профілактичним заходам зі зниження професійних ризиків. Натомість витрати на компенсацію втраченого здоров’я неухильно зростають. Крім того, під час слухань зазначалося, що останнім часом почастішали випадки приховування роботодавцями фактів травмування працівників на виробництві. У таких ситуаціях найбільше потерпають працівники, які не були оформлені на роботу належним чином. Докладніше читайте в найближчому числі газети.