Лідер «Фронту змін» народний депутат України Арсеній Яценюк звернувся до Президента України з проханням ветувати Податковий кодекс, якщо документ буде прийнято парламентом, повідомляє «Інтерфакс-Україна». «Іншого шляху, як звернутися до Януковича і ветувати цей документ, я не бачу, — сказав він на вчорашньому засіданні «Уряду змін» у Києві. — Я звертаюсь до Януковича як до гаранта Конституції: застосувати право вето до цього безглуздого Податкового кодексу».
Окрім того, на думку А. Яценюка, варто доручити уряду розробити й внести нову редакцію податкового законодавства, а держбюджет на 2011 рік розрахувати на базі чинного податкового законодавства. Нову редакцію Податкового кодексу, вважає лідер «Фронту змін», треба розробити до літа 2011 року, щоб у 2012 році країна жила за новими податковими правилами.
Владу ледь не «винесли» через двері
Близько десяти тисяч людей, в основному підприємці з ринків, вийшли на площу обласного центру, щоб висловити свою незгоду із прийняттям Податкового кодексу. Переважна частина мітингувальників переконана, що цей документ стане зашморгом на шиї малого та середнього бізнесу. Підприємці наголошували на тому, що вони не проти сплачувати податки, однак не розуміють, кому і для чого підуть їхні гроші. Адже жодних соціальних гарантій від держави вони не отримують.
Мітингувальники намагалися донести свої думки та пропозиції до керівництва області, вимагали, щоб до них вийшов голова ОДА Василь Ядуха. Однак ані керівник облдержадміністрації, ані будь-який інший представник влади так і не наважився на діалог із протестувальниками. Тоді делегація з декількох осіб спробувала пройти в приміщення ОДА. Охоронці не пропустили її всередину. Це вкрай обурило людей, і вони вирішили приступом взяти адміністрацію. До гасел, які були спрямовані проти податкового документа, долучились і вислови проти обласної влади. Обурені мітингувальники силою виламали вхідні двері. Однак далі штурм приміщення припинився. Площею покотилась чутка, що очільники краю залишили будівлю ОДА через інший вихід.
Ірина КОЗАК.
Хмельницький.
Урядовцям послали нові автомобільні номери
Велелюдним виявився мітинг проти ухвали нового Податкового кодексу і в Полтаві. Голова клубу підприємців Полтавської області Геннадій Коваленко навіть назвав акцію «Зупини податковий терор» ... Полтавською битвою-2, адже ця акція стартувала саме в Полтаві 17 червня цього року. До речі, саме у Полтаві новий кодекс уперше й охрестили промовистою абревіатурою «КАТ» (кодекс Азарова—Тігіпка). Участь у мітингу в обласному центрі цього разу вперше взяли і таксисти, які заблокували проїзд на площі перед приміщенням обласної державної адміністрації, де й відбувалася акція.
Якщо минулого разу полтавські підприємці надіслали керівникам уряду... доїльний апарат, то нині вони відправили поштою Миколі Азарову та Сергію Тігіпку ще два символічні дарунки — автомобільні номери «КАТ 01» та «КАТ 02».
Віталій СКОБЕЛЬСЬКИЙ.
Полтава.
Вимагають соціальної справедливості
Минулого вівторка кілька тисяч миколаївських підприємців закрили свої торговельні точки на знак протесту проти прийняття Податкового кодексу й удруге зібралися на мітинг, що відбувся на площі Леніна біля облдержадміністрації й міського муніципалітету.
Більшість мітингувальників із прикріпленими на спинах табличками «Безробітні-2011», «Хочу працювати! Хочу платити нормальні податки! Хочу жити!» добиралися на площу пішки окремими колонами. Голова обласної профспілкової організації працівників малого й середнього бізнесу «Єднання» Олена Герасимчук заявила: у разі прийняття парламентом нового Податкового кодексу миколаївські підприємці будуть вимагати від Президента України його ветування й звернуться до європейських судів. 
Галина ПОРФИР’ЄВА.
Миколаїв.