Футбол. Сьогодні в Женеві відбудеться контрольний матч національних збірних Швейцарії та України. Наша команда з понеділка готувалася в Києві. Того дня відбулася традиційна прес-конференція Юрія Калитвинцева.
— Пригадується, як перед матчем із поляками велися розмови про можливий прихід в команду на посаду тренера шведа Свена-Горана Ерікссона. Нині спливла на поверхню постать італійця Марчелло Ліппі. Як реагуєте на останню інформацію?
— Я вже призвичаївся до подібних інформацій. Можете не сумніватися, що, почувши про Ліппі, я не влаштував істерику. Це вже традиція якась, перед кожним новим збором команди вимальовується якийсь новий кандидат. Знаєте, якби не виникла чергова кандидатура, то подумав би — щось воно не те. А так усе йде нормально.
— Чи всі прибули на збір?
— Ми останньої миті вирішили не викликати Віталія Федоріва з пермського «Амкара». Він не грав у двох останніх іграх свого клубу. Але ми на нього розраховуємо в майбутньому. Решта прибули вчасно.
— Чому відсутній Воронін?
— У нас розширений список, але не хотілося, щоб досвідчені люди сиділи на ослоні. Ми підбирали конкретних людей під ту схему, котру застосуємо в матчі зі Швейцарією. А Воронін нам іще знадобиться.
— Чи стане зустріч зі Швейцарією для когось із гравців останнім шансом?
— Ні. Хоча ми відсотків на сімдесят уже визначилися з кістяком колективу. Ми провели показовий спаринг із Бразилією — багато хто не витримав. А 2012 року слабких суперників не матимемо. Якщо ми боїмося сильних суперників, тоді чи треба взагалі брати участь у Євро? Наступного року стабілізуватимемо склад і проведемо десь сімнадцять контрольних поєдинків.
— А психологія гравців «Динамо» вас не тривожить?
— Я не поділяю гравців по клубах і ні з ким поки що не спілкувався. Але час іще буде. Завтра в нас лише предігрова розминка. Залишається тільки розмовляти. Звичайно, нас цікавить психологічний стан динамівців, але тут не дитячий садок — вони самі все розуміють.
— Що з Диканем?
— Психологічний вантаж виявився занадто важкий для нього, і ми дали йому перепочинок. У нього й дружина незабаром повинна народити. Він здорово зіграв у чемпіонаті Росії проти «Крильєв Совєтов». Тож нехай так і продовжує. Ми на нього розраховуємо, але П’ятов набагато досвідченіший.
— Чи дасте шанс Худжамову?
— Ні, гратиме П’ятов. Рустама викликали, хоча йому бракує ігрової практики. Але він нам може стати в пригоді. Худжамов упевнено зіграв на Кубок. Йому корисно зануритися в атмосферу збірної. Може, після цього він матиме більше практики в клубі.
— Чи помітно змінилася гра збірної Швейцарії з приходом до неї німця Оттмара Гітцфельда?
— Стиль не змінився. Ця команда полюбляє діяти на контратаках. Вона зіграна, швидкісна, досвідчена. Але ми маємо що протиставити. Важливо, щоб у день поєдинку всі були здорові й показали те, що ми запланували. Хоча німецький тренер швейцарців — досвідчений лис, але і ми не мишки.
— Як керівництво ФФУ ставиться до того, що цей рік для збірної — пора експериментів?
— Поки що мій підхід розділяють. Безперечно, що до збірної підвищена увага. Та виграти всі товариські ігри неможливо. Керівництво ставиться до цього з розумінням, але результат для багатьох важливіший, аніж малюнок гри. Це я відчув під час матчу з Канадою, коли по трибунах пішла «хвиля». 17 листопада експерименти закінчуються.
В. Б.