Не встиг з’явитися, як уже був підданий нищівній критиці. Йдеться про законопроект «Про вищу освіту», який нещодавно розмістили на офіційному сайті міносвіти для публічного обговорення. Студентські профспілки одразу вгледіли у документі загрозу повернення вступних іспитів до вузів і ще один крок до «придушення» ЗНО. А деякі експерти попросили не драматизувати ситуацію, мовляв, не такий страшний законопроект, як його малюють. Тим часом батьки майбутніх абітурієнтів зовсім розгубилися. До чого врешті-решт готуватися їхнім дітям: до тестів чи до іспитів?
Киянка Ірина — мати двох доньок. Старша вже кілька років навчається у коледжі, меншій — незабаром вступати до вузу.
— Наша школа була серед передовиків запровадження тестування, тому дитина мало не з першого класу писала тести і вже звикла до них, як до рук, — розповідає жінка.
Насторожив суспільство так званий «бал вищого навчального закладу», який у законопроекті прописаний як одна з умов прийому до вузу поряд із результатами незалежного оцінювання й урахуванням середнього балу про загальну освіту.
У громадській ініціативі «Студентський захист» його розцінили так: «Очевидно, що в МОН є розрахунок на те, що до початку вступної кампанії 2011 року відповідний законопроект буде прийнятий, і Міносвіти буде зобов’язане невідкладно внести зміни до нещодавно затверджених умов прийому, і таким чином поверне телефонне право, мішки з грошима до вищих навчальних закладів, а також назавжди позбавить розумних молодих людей, особливо з сільської місцевості, можливості вступити до престижних вузів за державним замовленням».
А от Інна Совсун, експерт з освітніх реформ Центру дослідження суспільства, у коментарях «Голосу України» порадила не поспішати із висновками. Мовляв, єдиного трактування цього пункту немає.
— Розробники законопроекту під цим «балом внз» пропонували розуміти бали, що їх отримають слухачі курсів довузівської підготовки, — зауважила вона. — Інша справа, що формулювання у тексті документу є досить розпливчастим, а тому може бути потрактовано як завгодно, залежно від політичної волі нинішнього керівництва міністерства.
Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.
Коментар до теми
Народний депутат України Леся ОРОБЕЦЬ: «Бал вищого навчального закладу ставить хрест на безоплатній вищій освіти»
Бал вищого навчального закладу — це великий хрест на досягненнях у сфері рівного доступу до безоплатної вищої освіти. По суті він означає легалізацію вступних іспитів. Запевняння представників Міносвіти, що йдеться про бал, отриманий абітурієнтом за підсумками навчання на курсах довузівської підготовки, не витримує жодної критики. У формулюванні статті 43 проекту він може трактуватися як бал, отриманий за результатами співбесіди, вступних іспитів або будь-якого іншого конкурсу за рішенням керівника відповідної вищої школи.
Така норма містить дві суттєві проблеми. Перша — нівелюються результати незалежного оцінювання, які за такого перебігу слугують прикриттям реальних оборудок приймальних комісій. Ми вже мали сумний досвід поєднання механізмів ЗНО і вступних іспитів у 2007 році, коли близько 70% абітурієнтів, за даними соціологів, зіткнулися з проявами корупційних дій саме під час вступних іспитів.
Друга — відновлюється керівництво вступною кампанією «в ручному режимі» з боку ректорів. А зі встановленням тотального контролю над ректорами з боку Міносвіти — всі важелі впливу на неї опиняються в руках пана Табачника.
Відповідно, разом зі зняттям обмежень на збільшення плати за навчання контрактників, гарантованим статтею 68 проекту, це дозволить нинішньому міністру не лише монополізувати адміністративний вплив на вступну кампанію, а й ефективніше контролювати кошти, «вичищені» ректорами зі студентських гаманців.