Ранкове засідання 16 листопада
Верховна Рада розпочала розгляд проекту Податкового кодексу в другому читанні у непростих напружених умовах — під стінами парламенту зібралися понад 10 тисяч представників малого і середнього бізнесу, котрі вимагали не допустити посилення податкового тиску. Не обійшлося і без яскравих дійств у сесійній залі — депутати від БЮТ внесли плакати з протестними гаслами та різнокольорові кульки, до яких було прив’язано шматок пінопласту з намальованою «дулею», які здійнялися до куполу. 
Утім, за яскраві декорації їхнім творцям доведеться розплатитися з власної кишені — Верховна Рада позбавила депутатів, які випустили у сесійній залі зв’язку з кульок, денної заробітної плати у десятикратному розмірі. За таку пропозицію глави парламенту Володимира Литвина, який висловив своє обурення з приводу витівки депутатів, проголосували 244 парламентарії. Голова Верховної Ради попередив: якщо подібне повториться, то «справа дійде до суду». Парламентарії вирішили працювати з однією перервою до 22-ї години вечора — за таке рішення проголосували 277 депутатів. Пропозицію ввімкнути трансляцію пленарного засідання на площу під будівлею парламенту, на якій зібралися мітингувальники, не підтримали.
Голова Комітету з питань податкової та митної політики Віталій Хомутиннік, представляючи підготовлений до другого читання проект Податкового кодексу, повідомив, що після ухвалення цього документа в першому читанні профільний комітет провів майже 100 засідань у різних форматах. До робочих груп з опрацювання проекту Податкового кодексу було залучено народних депутатів, як членів профільного комітету, так і інших, які надавали пропозиції до законопроекту, представників Кабінету Міністрів, громадської колегії при комітеті, представників бізнесу, науковців. «Двері комітету завжди були відкриті», — запевнив 
В. Хомутиннік. До порівняльної таблиці було включено 4889 зауважень і пропозицій від 136 депутатів, а також від НБУ, як суб’єкта законодавчої ініціативи. З них враховано 2333 пропозиції, відхилено — 2546. Загальний обсяг порівняльної таблиці становив 2150 сторінок друкованого тексту. Електронну версію порівняльної таблиці з 11 листопада було оприлюднено на сайті Верховної Ради.
Деякі суперечливі статті, зокрема, щодо запровадження податку на нерухомість, було взагалі вилучено із законопроекту принаймні ще на рік, до створення реєстру нерухомості. До 2015 року відтерміновано введення податку на доходи від депозитів. Однак більшість пропозицій, які надійшли від депутатів від опозиційних політичних сил, враховано не було. А народний депутат від БЮТ Сергій Терьохін після того, як понад 10 його поправок не було проголосовано, демонстративно відкликав усі свої поправки до проекту Податкового кодексу і покинув сесійну залу, назвавши дійство у парламенті «мізансценою», а законопроект, який розглядався, «мотлохом» і «шансоном».
Оновлена версія проекту Податкового кодексу, зокрема, містить ряд змін, які стосуються оподаткування малого і середнього бізнесу. Ставка податку на прибуток знижена на 2 відсотки — до 23 %. До 2014 року її обіцяють знизити до 16 відсотків. Для бізнесу, який працює за спрощеною системою оподаткування, планка річного доходу зросла до 600 тисяч гривень (за умови використання касового апарата). Без касового апарата поріг залишився на рівні 300 тисяч гривень. Кількість найманих працівників для «спрощенців» має становити не більше чотирьох чоловік (нині не більше 10). Опозиціонери закидали авторам Податкового кодексу, що це може призвести до скорочення малого бізнесу, а отже, і надходжень до держбюджету. Натомість керівник профільного комітету В. Хомутиннік висловив переконання, що в оновленому Податковому кодексі, навпаки, закладено механізм, який стимулюватиме підприємницьку діяльність та допоможе вивести бізнес із тіні. За його словами, будь-яке підприємство, що має оборот до трьох мільйонів гривень, матиме можливість перейти на спрощену систему оподаткування, а також подавати декларацію про доходи раз на рік. За словами голови комітету, враховано також пропозицію представників малого бізнесу скоротити кількість перевірок контролюючих структур.
Депутат від Партії регіонів Вадим Колесніченко запропонував врахувати у Податковому кодексі побажання віруючих Православної церкви Московського патріархату —  не використовувати ідентифікаційний код. Цю пропозицію враховано не було, однак В. Хомутиннік зауважив, що комітет вивчав це питання разом із церковниками, і у проекті Кодексу є норма, яка дозволяє, за згодою людини, використовувати не ідентифікаційний код, а паспортні дані.
Після виступів представників фракцій, глава парламенту В. Литвин повідомив, що зранку він зустрівся з депутатами Г. Москалем та Ю. Гримчаком і запевнив, що буде направлено лист до Генпрокуратури з проханням всебічно розслідувати інцидент із побиттям депутата Ю. Гримчака. В. Литвин підтримав пропозицію заслухати інформацію міністра внутрішніх справ з цього питання. Керівник парламенту також поінформував про рішення фракції БЮТ про перейменування — відтепер фракція БЮТ буде називатися «БЮТ-Батьківщина».
Депутати привітали із днем народження Михайла Мироненка і Володимира Демішкана.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.
Інші фото з цієї події шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.