12-річний художник «добирається» до першої сотні своїх картин
У творчому доробку дубенського художника Миколи Климчука — персональні виставки, перемоги на всеукраїнських і міжнародних мистецьких фестивалях та конкурсах. Це, можливо, не дуже й дивувало б, коли б не вік художника: Миколі — 12 років.
Однолітки шестикласника із школи №5 міста Дубна стверджують, що він нічим не відрізняється від своїх ровесників, хіба що тільки краваткою, яку любить носити.
Першу виставку своїх картин Микола експонував у класі, коли йому виповнилося лише вісім років.
— Після цього син з головою поринув у творчість, — розповідає його мама Ніна Миколаївна. — Став серйозніше сприймати світ. Якось захворів і понад тиждень не ходив до школи. Але щойно йому полегшало, як узявся за пензель та олівець: за весь «пропущений» у школі час створив майже 20 художніх пейзажів та зарисовок.
— Мені здається, що я навіть народився з пензликом у руці, — жартує Микола. — Іноді за малюванням забуваю про ігри, телевізор. Але не шкодую, бо малювання для мене — насолода. А найбільше подобається малювати природу, я даю волю уяві...
Нині Микола вдосконалює майстерність у художній школі, до якої хотів записатися ще семирічним. Але тоді не прийняли: замалий... Утім, надалі розуміння того, що в образотворчому мистецтві головне не вік, а талант, перемогло: тепер Микола Климчук пізнає ази малювання. І, звичайно, створює нові образи. Наразі його заполонила історична тематика: він має намір перенести на полотно низку пам’ятних місць Дубна, а найперше — Дівочу вежу, з якою пов’язані десятки легенд.
Щодо нагород, то їх у шестикласника — справжня колекція. Нещодавно вона поповнилась дипломом з міжнародного художнього конкурсу імені Юліуша Словацького. А до Дня незалежності Миколу Климчука визнали переможцем у міському рейтингу популярності в номінації «Юний талант».
 
Рівненська область.
На знімках: юний художник із Дубна з мамою Ніною Миколаївною; на виставці картин Миколи Климчука в Державному історико-культурному заповіднику Дубна.
Фото автора.